Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/em-debutanten-om-konstmalet-det-var-tur/

Sport

EM-debutanten om konstmålet: ”Det var tur”

Valter Chrintz kastar bollen bakom ryggen och gör ett konstmål. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det finns många sätt att göra sitt första mästerskapsmål på. Valter Chrintz valde ett av de mer spektakulära.

– Ärligt talat är det tur, sade EM-debutanten, vars konstmål var det stora samtalsämnet efter utklassningssegern mot Schweiz.

Motståndarna klappade honom på axeln. Lagkamraterna skakade på huvudet.

Andreas Palicka må ha varit matchvinnare, men Valter Chrintz insats i EM-premiären var minst lika omtalad.

Med åtta minuter kvar av matchen lät förbundskapten Kristján Andrésson IFK Kristianstads 19-åring göra EM-debut. Minuterna senare fick han nästan taket att lyfta i ett fullsatt Scandinavium.

Liggande i luften och med ryggen mot målet grävde han fram bollen och snärtade iväg den med en backhand. Sekunden senare låg den i nätet bakom den överrumplade schweiziske målvakten.

– Jag känner att bollen är långt innanför målområdet och jag förstod att jag inte skulle få iväg ett vanligt skott. Jag drar den bakom ryggen och försöker bara få den mot mål. Det var mycket tur, sade Chrintz, som först trodde att drömmålet var underkänt.

– När jag sprang tillbaka gjorde Kristján tecken för att det var övertramp, men som jag förstått det nu blev det mål, sade Chrintz direkt efter matchen.

Visst blev det mål – och av farten kom det ett till i anfallet efteråt.

– Helt fantastiskt att få börja ett mästerskap med ett sådant mål, sade kantspelaren, som inte bara njöt av sitt konstverk utan även av hela kvällen.

– Jag har spelat handboll sedan jag var sex år och att få göra debut i ett mästerskap på hemmaplan och sedan få åtta sådana här minuter inför 11 000 åskådare. Det var gåshud redan när jag satt på bänken, sade han och berättade att han hade familjen på läktaren.

Liksom så många av de andra svenska spelarna hyllade truppens yngste spelare lagets defensiv. Det schweiziska 7–6-spelet gick i baklås och Sverige fick många enkla mål.

Det blev den perfekta EM-starten mot ett Schweiz, som gör sitt första mästerskap på 14 år och verkade taget av stunden allvar.

Slovenien på söndag lär bli en svårare nöt för Sverige att knäcka. Laget har en förbundskapten som känner både det svenska landslaget och Valter Chrintz väl. Ljubomir Vranjes är hans tränare i Kristianstad.

– Det ska bli roligt att möta honom och det blir en viktig match. Man vill ju inte komma hem till klubblaget och ha förlorat, sade Chrintz.

Läs mer: Palicka bakom allt i Sveriges kross mot Schweiz