Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

EM-drömmen lever efter seger mot Kroatien

Other: Erik Simander/TT

EM-drömmen lever för de svenska basketdamerna. Seger 63-55 i det superviktiga kvalmötet hemma mot Kroatien, inför storpublik på Hovet i Stockholm, 5 027, vilket är rekord för svensk dambasket på landslagsnivå.

Sverige är därmed åter tvåa i kvalgruppen, efter Italien, som samtidigt krossade Makedonien med 93-33.

Matchen handlade i princip om att vinna eller försvinna, och blev precis så tätt som förväntats. Båda lagen låg tätt i försvar. Sverige försökte hålla ut Kroatien från korgen, väl medvetet om hotet från 198 cm långe kroatiska centern Marija Rezan.

Man spelade också tätt på den kroatiska spelmotorn, guarden Anonija Sandric, som liksom Marija Rezan brukar snitta 20 poäng per match. Nu stannade Sandric på tio. Och det svenska spelet stressade dessutom Kroatien till 22 turnovers.

– Vi ville göra det svårt för dem, och det klarade vi. Det bidrog i sin tur till att vi kunde hitta luckorna offensivt, sade forwarden Kalis Loyd.

– Förlusten mot Italien (47-69) i lördags blev en väckarklocka för oss. Och nu hoppas jag att vi kan ta revansch nere i Italien i sista omgången, och ta oss till EM.

Ni såg trötta ut på slutet. Var ni det?

– Ja, vårt sätt att spela tog på krafterna. Men nu hade vi publiken i ryggen, och det bidrog till att vi orkade hela vägen.

Sverige tappade lite av koncentrationen i slutet av den första perioden, vilket innebar att Kroatien kunde inleda den andra perioden med tre poängs ledning, 19-16.

Andra perioden blev om något ännu tätare. Men Sverige hämtade in underläget och kunde gå till halvtidsvila med två poängs ledning, 32-30.

Spelarna som var tongivande under den första halvleken var centern Amanda Zahui och forwarden Kalis Loyd.

Zahui gjorde ett starkt arbete under krogarna och slet ner nio returer i första halvlek. Kalis Loyd spelade finurligt, förvaltade lägena, och svarade dessutom för tre steals innan paus.

Men det var tydligt att matchen gällde väldigt mycket. En EM-plats låg mer eller mindre i potten. Det var slarvigt skytte av båda lagen, Sverige sköt 36,7 procent, Kroatien 40,7 i första halvlek.

Sverige gjorde ett litet ryck i den tredje perioden, gick fram till 49-40. En viktig ingrediens då var en trea och en steal av Klara Lundquist.

Inför den avslutande perioden var marginalen fem poäng till Sveriges fördel, 49-44.

Fjärde perioden var skakig, och präglades av mer slarv. Båda lagen tog dåliga beslut i avslutsfasen. Och Sverige hamnade alldeles för ofta på fel sida av den kroatiska centern Marija Rezan, som regelbundet pumpade i enkla poäng, totalt 23.

Med 2.18 kvar var den svenska ledningen 55-53, och Kroatien tog timeout. Avgörandets stund var inne. 

Sedan gjorde Sverige det lilla, avgörande rycket. Då klev de rutinerade rävarna Elin Eldebrink och Amanda Zahui fram och satte varsin tvåa, till 59-53. Och Sverige kunde hålla undan under slutsekunderna.

Gruppvinnaren samt de sex bästa grupptvåorna, av åtta, är kvalificerade för EM-slutspel nästa år.

För Sverige återstår att möta Makedonien och Italien på bortaplan, i november.

Det kan bli en rysare ända in i kaklet. Kroatien besegrade tidigare Italien borta, och kan upprepa det hemma. I händelse att Sverige avslutar med förlust mot Italien kan trion stå på samma poäng i sluttabellen, och då avgör inbördes möten, vilket i förlängningen skulle innebära en målskillnadsaffär när placeringarna ska fördelas. 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.