Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/em-i-skuggan-av-dopningsrubrikerna-klart-det-kanns-tufft-utan-jenny/

Sport

EM i skuggan av dopningsrubrikerna: ”Klart det känns tufft utan Jenny Fransson”

Jenny Fransson i kvartsfinalen under EM 2019 i Bukarest.
Jenny Fransson i kvartsfinalen under EM 2019 i Bukarest. Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Svensk brottning har haft en turbulent vecka.

Nu väntar ännu en – när dopningsmisstänkta Jenny Franssons b-prov bekräftat a-provet.

Samtidigt ska övriga landslagsbrottare jaga EM-medaljer i Rom. 

– Det är klart att det känns tufft, säger förbundskaptenen Sara Eriksson Dikanda.  

Den tidigare världsmästaren Sara Eriksson Dikanda tog över som förbundskapten för de svenska dambrottarna 2017.

Första veckan i februari 2020 blev hennes tuffaste på jobbet – hittills.

I måndags kunde DN avslöja att sommarens stora svenska OS-hopp Jenny Fransson, regerande VM-tvåa och OS-trea, har lämnat ett positivt dopningsprov. Ett så kallat a-prov från den 9 januari innehöll anabola steroiden metyltestosteron. Franssons OS-plats drogs in, rubrikerna har avlöst varandra – och redan på fredagen kom svar från b-provet:

Även det är positivt. Och nu står det helt klart att 32-åringen missar sommarens OS.

– Det är ju inte roligt. Hon är ju en i gänget, säger Sara Eriksson Dikanda till DN på fredagskvällen. 

– Vi skulle tillsammans jobba för OS-guld. Så det är klart att det påverkar mycket. Sen sparrar hon ju med Henna (VM-trean Johansson), så det blir en avsaknad där också – eftersom hon inte får lov träna.

Brottningsstjärnan Sofia Mattsson under SM i Malmö i söndags. En dag senare briserade nyheten om landslagskompisen Jenny Franssons positiva dopningstest. Nu väntar EM i Rom.
Brottningsstjärnan Sofia Mattsson under SM i Malmö i söndags. En dag senare briserade nyheten om landslagskompisen Jenny Franssons positiva dopningstest. Nu väntar EM i Rom. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Samtidigt som svensk brottning går igenom en tumultartad period avgörs nästa vecka EM i Rom.

Avstängda Fransson – som förnekar medveten dopning – ströks från deltagarlistorna redan i måndags. Men på damsidan brottas OS-klara Johansson i Italien samt OS-jagande Sofia Mattsson och Johanna Lindborg.

– Det har varit tuffa dagar. Man har alla möjliga blandade känslor inombords, säger Sara Eriksson Dikanda.

– Det är aldrig kul med negativ publicitet. Det är jättetråkigt. Vi känner ju med Jenny och stöttar henne. Men det är inte så mycket att göra åt. Man får bara försöka jobba framåt. Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi tar kraftigt avstånd från dopning i alla former.

Hur reagerade du på beskedet om b-provet?

– Det kom snabbare än vi trodde. Ofta brukar det ju visa samma sak som a-provet men hoppet är ju det sista som överger en. Och det var ändå bättre att det kom nu än i mitten på nästa vecka, under EM. 

Förbundskapten Sara Eriksson Dikanda.
Förbundskapten Sara Eriksson Dikanda. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Hur påverkar detta laget inför EM?

– Vi har pratat mycket om att vi tillsammans ska vara starka och inte låta detta påverka, säger Sara Eriksson Dikanda.

– Vi är ett stabilt lag som är sammansvetsade och har tryggheten av att ha varandra. Men det var ändå bra att vi pratade igenom det, så vi kan smalna av, skärma av och fokusera på vår uppgift nu.

Hur svårt eller lätt är det för en idrottare?

– Eftersom det alltid ser likadant ut på mästerskap – med lottning, klockslag, hur vi rekar motståndare, hur vi äter och sover blir det automatiskt en avskärmning. Sen är det klart att det inte är kul när det blir turbulent. Men väl på plats faller vi in i våra rutiner, och när man går ut på mattan blir det en mästerskapsbubbla.

– Men det är klart att det känns tufft när hon inte är med och att tankar kommer upp. Men vi får tillsammans försöka skärma av. 

Jenny Franssons straff är ännu inte fastställt. Utredning pågår, men räkna med att det kommer att pratas om svenskan på EM. Dopningsproven lär inte ha gått konkurrenterna förbi.

– Vi får vara beredda på att sådana här grejer sprids snabbt, därför är det bra att vi är så många ledare på plats. Vi kommer vara fler ledare än aktiva där. Då kan man stoppa, fånga upp och mota bort eventuella negativa aspekter, säger Eriksson Dikanda och återkommer till samma mantra:

– Jag tänker att vi ska skärma av.

Klubb- och landslagskompisarna Jenny Fransson och Sofia Mattsson med sina bronsmedaljer i Rio-OS 2016.
Klubb- och landslagskompisarna Jenny Fransson och Sofia Mattsson med sina bronsmedaljer i Rio-OS 2016. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Rent sportsligt då? EM fungerar inte som OS-kval, men väl som viktig uppladdning under ett olympiskt år.

På damsidan har alla tre svenskorna goda chanser, tror Sara Eriksson Dikanda. Eftersom det är tidigt på året – och inte gynnsamt att banta ner – går VM-trean Henna Johansson i 65-kilosklassen i stället för i sin OS-klass 62 kilo, och välmeriterade OS-trean Sofia Mattsson – som åkte ut direkt i höstens VM – brottas i 55 kilo i stället för i 53. Johanna Lindborg, som ihop med Mattsson ska OS-kvala i mars, tävlar dock i ”rätt” viktklass (57 kilo).

– Alla tre är i bra form och väldigt taggade.

Läs mer:

Svenskt OS-medaljhopp fast i dopningstest

Detta är metyltestosteron – strikt kontrollerat preparat 

Fransson förnekar att hon medvetet dopat sig: ”Någon har gjort det här mot mig”

Jenny Franssons b-prov också positivt – petas ur OS-truppen permanent  

Jenny Fransson utsatt för hat: ”Folk tycker att jag ska dö”

Jenny Franssons vattenflaska ska analyseras