Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/emelie-wikstrom-om-vm-petningen-har-fatt-en-ursakt/

Sport

Emelie Wikström om VM-petningen: Har fått en ursäkt

Emelie Wikström. Foto: Klas Rockberg/Bildbyrån

Emelie Wikström hade varit given i de senaste mästerskapen.

Men till hemma-VM i Åre petades hon – och fick läsa om det på nätet.

Slalomåkaren kritiserade öppet landslagsledningen för att inte ha ringt.

– Det var sorgligt. Men jag har fått en ursäkt, säger hon.

På söndagen ställer sig slalomdamerna på start i världscupen i Killington.

För Emelie Wikström, som sedan Frida Hansdotter slutat är en av landslagets mest rutinerade åkare, är det med blandade minnen.

2017 var hon tia i den amerikanska backen i Vermont. Förra året kvalade hon inte in till andra åket – för andra världscuptävlingen i rad.

Fjolårssäsongen var tung för åkaren som var sexa i OS 2014, åtta i VM 2017 och tolva i OS 2018. De två första tävlingarna (i Levi och Killington) följdes upp med plats 25, 19, en uråkning, 22 och 19 igen.

Sedan skulle truppen till hemma-VM tas ut. Där saknades 27-åringen.

– Jag hade ett tufft år förra året. Jag tog inte poäng, jag kvalade inte, det var bara en ond cirkel, säger Wikström.

– Jag var skitstressad, vi hade ett hemma-VM som man hade längtat efter i flera, flera år. Och ju mer man märkte att formen inte var där desto mer hjärnspöken började snurra i huvudet.

Hon fick läsa om VM-nobben på nätet. Det fick Emelie Wikström att hårt kritisera landslagsledningen.

– Det var jättetråkigt, sorgligt att det skulle bli på det sättet. Men det var då, nu är nu, säger hon apropå att hon inte fick något förhandsbesked.

Har ni pratat ut om det?

– Inte så där jättemycket, men det är klart att jag har fått en ursäkt.

Hur kom du över VM-besvikelsen?

– Jag försökte göra det bästa av situationen, säger Wikström.

– Jag åkte och tävlade i Europacupen (nivån under världscupen), och under VM låg jag i Sundsvall och tränade.  

Men VM-festen ville hon knappt ens se på tv.

– Jag kollade faktiskt inte jättemycket. Det var jobbigt att följa när det samtidigt inte hade gått så jättebra för mig. Det blev lite mycket, så då försökte jag göra annat som ”boostade” mig med energi i stället för att trycka ner mig ännu mer.

Ett par pallplatser i Europacupen gav tillbaka självförtroende. Sedan avslutade Emelie Wikström säsongen med en tiondeplats i världscupen. 

Men vägen dit var som sagt snårig. Hur hamnade hon i sin onda cirkel?

– Det hela började med att jag knappt kunde åka skidor för att jag hade så ont i ryggen månaderna innan Levi i fjol, så jag var varken klar med pjäxtest eller skidtest. Redan där fick jag en osäkerhet, jag kände mig inte trygg.

Runt lucia tog hon mental hjälp. Hon stöttades även av vännen och landslagskollegan Anna Swenn-Larsson – VM-silvermedaljören från i vintras som tidigare i karriären har haft ett liknande mardrömsår.

– Anna har inspirerat mig jättemycket och vi står varandra väldigt nära. När hon hade sin tyngsta period hade jag min bästa. Vi stöttar varandra, säger Emelie Wikström. 

– Och när man har sett hennes resa så känner man att det är möjligt. 

Vinterns säsong inledde Wikström med en elfte plats i säsongsöppningen i Levi. Ett resultat hon var mycket nöjd med då hon var sjuk dagen före tävlingen.

Vad förväntar du dig i år?

– Jag förväntar mig att få tillbaka glädjen, men den hade jag redan i slutet på förra säsongen. Och så hoppas jag få njuta lite mer.