Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/emil-jonsson-springer-lidingoloppets-kraftprov-eller-rusar-till-bb/

Sport

Emil Jönsson springer Lidingöloppet – eller rusar till BB

Bild 1 av 2 ”Jag har ett tungt och kort löpsteg men kan ta i med hjärtat och är en slugger”, säger Emil Jönsson Haag inför helgens utmaning. Arkivbild.
Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Emil Jönsson Haag hoppas hinna ställa upp i premiären av ”55:an” i Lidingöloppet innan han ska följa hustrun Anna Jönsson Haag till förlossningen.
Foto: Jonas Lindkvist

Det blir en svettig vecka för Emil Jönsson Haag. I helgen ska han springa tre Lidingölopp och samtidigt ha väskan packad för att vara beredd att följa Anna Jönsson Haag till förlossningen för födseln av parets första barn.

Emil Jönsson Haag, som tagit silver och brons i VM och OS i längdskidor, är en av 55 löpare som ska springa helgens tre huvudlopp.

Arrangören lockar med en en extra fin medalj men Jönsson Haag, 34 år, ser en guldklimp framför sig.

– Vi vet inte vad det blir men det känns otroligt spännande och det börjar faktiskt bli lite nervöst, säger Jönsson. Jag räknar med att springa men vi får se om det kommer något annat som är viktigare i stället.

Barnet är beräknat att komma till världen på onsdag och tanken är att Anna ska vara med och heja fram Emil under helgen. 

– Vi får ta dagarna som det kommer och se om vi vågar åka ned. 

Trots att Anna är höggravid tränar hon i stort sett varje dag.

– Hon håller i gång, det är typiskt Anna, säger Emil. Hon kanske springer nästa år.

Emil och Anna Jönsson Haag ska snart bli föräldrar. Arkivbild. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Emil och Anna känner till skogarna och stigarna kring Grönsta gärde på Lidingö.

– Lidingöloppet är ju den stora löparhelgen, Anna och jag var ju med när vi växte upp och för oss är att springa i skogen den riktiga löpningen.

I år har Emil sprungit ett millopp på fina 33 minuter.

– Vad gör man då på ett längre lopp? Jag vet inte, har inte en aning. Jag har ett ganska dåligt löpsteg för som skidåkare har jag aldrig tänkt på hur man som löpare rör sig fort framåt ekonomiskt. Vi ska bara tycka att det är jobbigt.

I helgen ska han springa lördagens 15 och 30 kilometer och avsluta med 10-kilometersloppet på söndag, totalt 55 kilometer.

– Det blir en kul utmaning, inte minst för huvudet. Jag har ett tungt och kort löpsteg men kan ta i med hjärtat och är en slugger som pinnar på så gott det går. Jag har aldrig sprungit tremilen och då tänkte jag att jag lika gärna kan springa allt, då har jag gjort det.

Han inser att det kommer att bli svårt att utmana giganter som Jonas Buud, Lisa Ring och Daniel Nilsson.

– Jag sprang ett lopp i somras med Mustafa Mohammed och var med i en kilometer, då vet man i alla fall tempot. Man får lägga sig på en speciell nivå för det är ju två lopp till som ska genomföras. Jag räknar inte med att vinna men jag ska ta i så mycket jag kan.

Det är första gången under Lidingöloppets 55-åriga historia som man arrangerar ”55:an”, loppen där 50 löpare som var först till kvarn tillsammans med fem ”wild card”, Emil Jönsson Haag är en av dem, får chansen att springa 55 kilometer på två dagar.

Johan Esk: Ska jag plåga mig gör jag det hellre för kärlek än kossors skull