Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Emma Green: Prestation är för mig förknippat med ångest

Emma Green under Finnkampen 2016.
Emma Green under Finnkampen 2016. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

I elitidrott måste man prestera men för att göra det måste man ha kul.

Det är någonting som Emma Green lärt sig efter många år i den absoluta toppen.

– Prestationsångesten gör så att glädjen försvinner. Men jag har hela tiden hittat tillbaka, säger höjdhopparen.

Emma Green och kollegan Camilla Kallin, som bland annat varit elittränare i badminton och ansvarig för friidrottsgymnasiet i Göteborg (där träffades Emma och Camilla), föreläser tillsammans om prestation.. Hur man kan prestera och må bra samtidigt. Men för Green själv har prestation inte bara varit glädje.

– Prestation för mig är väldigt förknippat med ångest. Det kommer från min idrott och mina krav på mig själv. Det är jag som sätter extremt höga krav och pressar mig själv till det yttersta, för jag vill bli bäst. Det är på något sätt det elitidrotten är. Att klara av just de sakerna och kunna skapa en balans i pressen. Men jag har valt det, det handlar inte om att ha en sund kropp eller att må bra, elitidrott handlar om att pressa sig själv till det yttersta, säger Emma Green.

Hur skapar man den balansen?

– När man gör en elitsatsning så sliter det, men det är inte den känslan som gör att man orkar hålla på. Det är glädje, hjärta, vänner, atmosfär och erfarenheter man inte skulle få uppleva på annat sätt. Man ska skratta och ha kul, säger Green.

Det ska vara roligt säger 32-åringen. För det är det som gör att man orkar och vill hålla på. Pressen på prestationen kommer alltid finnas där inom elitidrotten, och man har dåliga perioder. 

– Prestationsångesten gör så att glädjen försvinner. Men jag har hela tiden hittat tillbaka för jag vet varför jag började. Till att jag verkligen älskar det. Då orkar man ta sig igenom de jobbiga stunderna, säger Green.

Är det inte fel att idrottare pressas så hårt?

– Det kan man tycka, men det är det som gäller. Det funkar så. Konkurrensen blir tuffare och tuffare. Ska du bli bäst i världen så är det svårare och svårare och vi kan inte göra mycket åt det. Antingen är jag inte med eller så tar jag den utmaningen och då pressar jag mig så gott jag kan. Men jag har själv valt det och när jag mår dåligt är det ingen som tvingar mig, säger Green.

Läs mer: Linus Thörnblad: ”Idrotten tar inte vara på mina efarenheter”

Foto: TT
Camilla Kallin. Foto: TT


Kallin som själv har stor erfarenhet inom idrott instämmer med Emma Green.

– Ibland kan det vara väldigt svårt och det blir sällan som man tänkt sig, men det kan vara bra ändå. Vägen är inte rak. Det kommer oväntade hinder. Men man hittar en väg framåt om man har hjärtat, säger Camilla Kallin.

Trots att Emma Green är tydlig med att villkoren för elitidrottare ser ut som de gör, tycker både hon och Camilla Kallin att satsningen ska börja så sent som möjligt. En stor del i det är föräldrarna, som ofta ställer till det.

– Jag är också mamma, Men ibland önskar jag att jag sluppit föräldrar som ledare. Så som föräldrar är i dag. Det är inte klokt. De lägger sig i så mycket både i skolan och i idrotten. Barn hade mått bra av att inte ha föräldrar som ledare utan att de har andra roller i klubbarna. Det är viktigt att det är roligt. Men om man tidigt börjar drillas så är det inte kul längre när man är tio år och då har man tröttnat, säger Kallin.

Måste man inte satsa tidigt för att bli bäst i världen?

– Nej, det går emot all forskning. Om man slår samman studier på hur vi utvecklas visar det att ju senare man börjar med sin specifika idrott ju bättre är det., Det är bra med fler idrotter och rörelsemönster så långt upp i åldrarna som möjligt. Jag tror att det är få som varit med både i ungdoms-VM och senior-VM, då motivationen ofta försvinner och skador uppstår på de som startar sin satsning i unga år. Sen finns det så klart undantag och vissa idrotter faller utanför alla logiska ramar, som exempelvis gymnastik, säger Kallin.

Det kommer press inifrån och det kommer press utifrån. Ytterligare ett lager är sociala medier. Man älskar att man hatar dem, och hatar att man älskar dem. Ingenting är svart eller vitt och det finns både positiva och negativa saker med sociala medier.

– Det är otroligt lättillgängligt. I sociala medier målar alla upp den bästa av alla världar. En tredje värld. Även om alla vet det så skapar det en hets. Samtidigt är det upp till var och en att använda sitt eget sunda förnuft, säger Green.

Camilla Kallin håller med om att man inte kan lägga över ansvaret på andra.

– Det är lätt att skylla på medier eller andra men det är upp till en själv vad man gör. Om exempelvis ett barn går in i en stol, säger många dumma stol. Men det var ju barnet som gick in i stolen. Stolen stod ju där först. Då går beteendet vidare att det aldrig är ens eget fel. Vi måste lära oss att ta eget ansvar, säger Kallin.

Började du satsa senare, Emma?

– Mina föräldrar var noga med att jag inte skulle börja för tidigt och inte vara med på stora tävlingar för tidigt. Jag är glad att jag fick kämpa lite för det. När jag haft bakslag har jag kunnat hitta tillbaka till känslan och glädjen, säger Emma Green.

Läs mer: Svensk satsning mot psykisk ohälsa inom idrotten utökas

Fakta. Emma Green

Född: 1984 (32 år).

Gör: Höjdhoppare och föreläsare.

Höjdhoppsmeriter (ett urval): 9 SM-guld utomhus. 8 SM-guld inomhus. VM-brons 2005. EM-silver 2010. EM-brons 2012. Inomhus-EM-brons 2013.