Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

En frizon för de ryska färgerna under OS

GANGNEUNG. Ryssland får inte vara med i OS som nation men här är stället där ryssar får festa som om IOK-avstängningen aldrig hänt.

Häng med till ”Ryska huset”.

Eller ”Sports House” som det officiellt heter. 

Det är väldigt mycket Ryssland, något mindre sport.

Som när en kvinnlig blås- och slaggrupp drar igång. De har höga stövlar, korta shorts och kommer med ett upprop:

”It’s showtime”.

Och då menar de inte ryssarna som åker rodel uppe i bergen – det är inget som visas på storbildsskärmen – utan sin version av ”It’s raining men”. 

Stället skulle egentligen hetat ”Russian Fans’ House” men så kom domen som stängde av Ryssland som nation från OS.

Men ryska idrottare är här i Sydkorea. 168 har tagit sig igenom det mycket märkliga nät för dopningsavstängning som Internationella olympiska kommittén satt upp för ryska idrottare.

Om så många idrottare ändå skulle komma och om den här lokalen redan var bokad så var det bara att slå upp festportarna, tyckte ett ryskt spelbolag som sponsrar. Det var bara namnet som behövde bytas.

Ryska olympiers stiftelse, inte ryska olympiska kommittén, är värd för stället där sponsorer, gäster och journalister minglar och tittar på OS.

Att mot slutet av denna stormiga onsdag lämna strandpromenaden nere i Gangneung och kliva in i ”Sports House” är som att kliva in i en bit av Ryssland.

I trappan upp tar en legendarisk hockeykedja emot. Michailov, Petrov, Charlamov. De var min barndom. 

I den stora lokalen finns tevatten i en Tula samovar, det bjuds på massor av bakverk. På en vägg basunerar en banderoll ut känslan som ska spridas.

Russia in my heart.

Att de som är här och tävlar i OS under beteckningen OAR (Olympiska idrottare från Ryssland) har Ryssland nära sitt hjärta märktes efter skidsprinten.

Julia Belorukova hade tagit brons. På presskonferensen fick hon frågan om hon hade något att säga till IOK med anledning av att organisationen stängt av Ryssland.

Hon tänkte länge innan hon via en tolk sade:

- Bra fråga. Inget kommer att knäcka oss. Vi är starka och kommer att slåss till slutet.

Ute på läktaren grät avstängda längdchefen Jelena Välbe glädjetårar. Hon stod där som en vanlig supporter men mössan och jackan hon bar tillhör kläddräkten ryska landslaget har under världscupen.

I ryska sporthuset finns en vägg med bilder av historiska OS-ryssar. En bild visar Välbe när hon vunnit OS-guld i Nagano 1998, ett av tre OS-guld. Närmare scenen, under VIP-våningen, räknar jag till nio olika inramade bilder på president Putin.

Överallt syns ryska flaggor. Om en OAR-idrottare skulle dyka upp i huset är reglerna tydliga. Han eller hon får inte fotograferas ihop med den ryska flaggan. Det skulle strida mot IOK:s OS-straff.

En stund senare står Edward Ryabin långt bak i lokalen och dricker te. På storbildskärmen visas nu hockey. Det favoritstämplade herrhockeylaget har 2-2 i öppningsmatchen mot Slovakien.

Edward driver en resebyrå i Sotji. Den här kvällen skulle han ha varit uppe i bergen och kollat skidskytte, men tävlingen blåstes framåt i schemat. 

Vad tycker folk hemma om att IOK förbjuder ryska idrottare att tävla som Ryssland?

- En del är besvikna men jag bryr mig inte om vad laget heter. Det är ju ändå Ryssland.

Jag berättar att jag var på OS i Sotji, att vi bodde uppe i bergen och att jag testade slalomanläggningen en dag. 

Hur går det för den i dag?

- Bra. Den ryska ekonomin har blivit bättre så det är många som åker dit för att åka skidor.

Jag tittar bort mot vänster i lokalen. Inglasade hockeytröjor påminner om OS-guld från tiden då Sovjet var en supermakt i hockey. Det står CCCP på tröjorna. Senast ryska spelare vann OS-guld i hockey var 1992, då hette laget OSS.

Nu heter laget OAR och förlorar sensationellt mot Slovakien.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.