Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

En grusgrop blir centrum för vinter-OS i Stockholm

Femmilen i en grusgrop och rodel med utsikt över hela stan. Med tio år kvar till vinter-OS 2026 lever drömmen om Stockholm som en blivande OS-stad.

Och enligt Svenska olympiska kommittén skulle det kunna löna sig.

– Vi bör få ett överskott på tre och en halv miljard, säger OS-generalen Stefan Lindeberg.

När man parkerar bilen på den lilla parkeringen, går ut och tar den lilla stigen genom skogen där snön pudrat tallarnas grenar, så kan man inte föreställa sig vad som väntar efter någon minuts promenad.

Men plötsligt tar skogen och slut och man står vid en brant. Nedanför breder sig en jättelik grop ut sig. Den är lång och den är djup och den är bred. Kanterna reser sig brant på sidorna och långt där nere på botten kör två lastbilar fyllnadsmassa.

Svenska olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg, som gått före och visat vägen, ler och säger med övertygelse i rösten:

– Här skulle man kunna bygga världens bästa skidstadion.

Och visst, blundar man hårt och låter fantasin flöda och tittar igen så kan man föreställa sig de två hopptornen till vänster med en naturlig underbacke som sluttar ner mot gropens djup där skidskyttets skjutvall skulle kunna placeras.

Utmed sidorna byggs naturliga skidspår med upp- och nerförsbackar och ovanför allt står publiken.

– Här skulle man kunna se alla åkare perfekt, säger Stefan Lindeberg. Den här gropen är så stor att här har man plats för skidskyttestadion, längdstadion och spårområden.

– Underbackarna till backhoppningen gör man permanent, men sedan gör man en tillfällig överbacke för OS som man sedan skalar ner och så får du en 60-meterbacke som du kan använda som skolbacke.

Sedan tidigare finns det planer på att bygga en skidtunnel i området och Lida ligger alldeles i närheten.

– Det här kan bli ett fantastiskt skidområde i sydväst, säger Stefan Lindeberg.

170 miljoner kronor tror SOK det skulle kosta att omvandla grusgropen till en OS-stadion. Det låter lite.

– Hamra är ingen jätteinvestering eftersom terrängen finns och vi gör de tillfälliga installationerna.

Inte heller snöbrist skulle vara ett problem.

– Det har gjorts en studie på om det blir två graders temperaturhöjning. Och så har man kollat vad det skulle kosta att garantera snö under hela OS under de sämsta förutsättningarna och det skulle kosta runt 75 miljoner kronor.

Här skulle man kunna se alla åkare perfekt. Den här gropen är så stor att här har man plats för skidskyttestadion, längdstadion och spårområden.

Grustäkten i Hamra i Botkyrka kommun fanns också med i planerna när Svenska olympiska kommittén arbetade på att få vinter-OS till Stockholm 2022.

Men i januari 2014 sa politikerna i Stockholms stadshus nej till OS-planerna.

– Vi blev enormt besvikna, säger Stefan Lindeberg som ändå så här i efterhand säger att han har förståelse för beslutet.

Anledningen var det stundande OS i ryska Sotji där allt handlade om kostnader på hundratals miljarder, miljöförstöring, korruption, utnyttjade migrantarbetare och rysk homofobi.

– Det var inte marknad för OS och OS som inspirationskälla var på väg att tappa sin glans, så jag förstår att politikerna i starten av ett valår inte ville ta risken, säger Stefan Lindeberg.

Men SOK deppade inte särskilt länge. När Internationella olympiska kommittén under den nya ordföranden Thomas Bach, ändrade förutsättningarna i grunden för länder att söka OS, så såg man sin chans.

– Det vi sa då var att vi måste ge politikerna tid utan att stressa in dem i ett hörn för ett snabbt beslut. Så jag har ägnat en hel del tid under 2015 och träffat dem som ska äga frågan i Stadshuset, säger Stefan Lindeberg och fortsätter:

– Man skulle kunna tro att de grävt ner sig i skyttegravar efter nejet i januari 2014, men tvärtom så har man varit nyfikna och lyssnat. Jag har lätt för att bli entusiastisk inför perspektivet på ett OS i Sverige, men jag försöker ändå säga ”gå inte på det här, utan titta på det och fundera över materialet”.

Och Stockholms politiker har lyssnat. OS-stenen är i rullning och Stockholms stads förstudie om ett vinter-OS 2026 ska vara klar den sista februari.

Därefter väntar diskussioner och förhandlingar mellan partierna om en eventuell fortsättning.

Det förändrar hela ekonomin i projektet. Vi snurrar runt elva miljarder kronor i genomförandebudget, intäkterna med det här nya bidraget är 14,5 miljarder så vi bör ha ett överskott på tre och en halv miljard.

Den största förändringen sedan januari 2014 är att IOK fördubblat stödet till OS-städerna. I dagens penningvärde handlar det om över sju miljarder kronor.

– Det förändrar hela ekonomin i projektet. Vi snurrar runt elva miljarder kronor i genomförandebudget, intäkterna med det här nya bidraget är 14,5 miljarder så vi bör ha ett överskott på tre och en halv miljard, säger Stefan Lindeberg och tillägger:

– Vi räknar på pengar in – pengar ut. Det kommer sju miljarder hit som omsätts här och det är klart att det ger skatteintäkter, och det ger 3 000 jobb i grundorganisationen. Vi hotar inte vård, skola och omsorg, och massor med unga människor kommer att få ett sammanhang att vara med och jobba i.

– Inte minst för integrationen har du en bonus där.

– Att det här är på plats tror jag är avgörande för att det ska gå att försvara och få förståelse och entusiasm för OS i Sverige.

När det gäller arenorna där tävlingarna ska avgöras är planerna i stort desamma nu som de var inför 2022. De alpina grenarna avgörs till stor del i Åre medan alla övriga tävlingar går i Stockholmsregionen.

– Vi kommer att ha lagtävlingar, som parallellslalom i Hammarbybacken, och då kommer även de alpina åkarna att bo i OS-byn någon tid, vilket är en oerhört symbolisk kraft för IOK. Det har aldrig varit så tidigare.

Flottsbrobacken i Huddinge måste höjas för att man ska kunna genomföra bordercross, slopestyle och skicross.

– Vi kan bygga på med massor som annars skulle köras långa sträckor och deponeras, säger Stefan Lindeberg.

Foto: Jonas LindkvistIngenstans i världen har du en bana som ligger mitt i stan”, säger Stefan Lindeberg. Foto: Jonas Lindkvist

Den enskilt största investeringen, 850 miljoner kronor, är byggandet av en bob- och rodelbana på baksidan av Hammarbybacken. Det är också en investering som sticker ut. Bob, rodel och skeleton är sporter som knappt har några svenska utövare.

– Många uppfattar det nog som provokativt, men nu börjar man köra i plastbanor på test och man pratar om att göra dem till officiella tävlingsbanor. Då kan man köra året runt.

Stefan Lindeberg tror dessutom att en bob- och rodelbana mitt i Stockholm skulle kunna locka till sig nya utövare.

– Ingenstans i världen har du en bana som ligger mitt i stan. Hammarbybacken är lätt att ta sig till och den skulle kunna bli jätteattraktiv och attrahera en helt ny grupp unga människor som annars tycker idrotten är ganska slätstruken och osexig.

En annan stor investering, en halv miljard kronor, är en ny skridskohall med hastighetsoval. Men även här ser Stefan Lindeberg fler användningsområden.

– Hockeyn vill ha fler arenor. Den stora hastighetsovalen är intressant, för på innerplanen får man in tre rinkar. Man skulle också kunna ha curlingbanor, så att man efter OS skulle kunna ha hockey, hastighetsåkning, konståkning och curling, alltså ett riktigt eldorado för isidrott där ungarna skulle kunna samlas från olika delar av regionen och kunna pröva olika idrotter.

Även om vinter-OS 2026 ligger tio år fram i tiden och vägen dit är lång och krånglig, så är OS-general Lindeberg optimistisk.

– Mycket talar för att det är bra tajmning för oss.

Och när han kliver upp från den gigantiska grusgropen i Hamra har han dessutom fått en ny idé:

– Man borde kanske flytta hopptornen till den andra sidan där bergskanten är brantare.

Om några år vet vi om det blev så.

Foto:

Fakta.Vägen till en OS-ansökan

2016

Februari. Stockholms stad beslutar om att inleda en förstudie om vinter-OS 2026. Slutrapport ska presenteras för politikerna den 28 februari.

Sommar/höst. Med förstudien som grund genomförs politiska överläggningar och ett politiskt beslut fattas om en större OS-utredning ska göras där man i detalj studerar ekonomi och anläggningar. Representanter från IOK, Internationella olympiska kommittén, deltar i utredningsarbetet.

Årsskiftet 2016/2017. Stockholm, Botkyrka och Huddinge kommuner tar ställning och överlämnar OS-utredningen till regeringen.

2017

Januari. Regeringen skickar OS-utredningen på remiss.

Hösten. OS-ansökan prövas och är med som en post i budgetpropositionen.

September/oktober. Stockholms stad och övriga kommuner fattar beslut om att ansöka om att få arrangera vinter-OS 2026.

Den formella ansökan överlämnas till IOK, Internationella olympiska kommittén.

2019

Juli. IOK fattar beslutet om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

IOK:s förändrade krav och bidrag

  • IOK, har fördubblat bidraget till de städer som ska arrangera OS, från 440 till 880 i miljoner dollar, runt sju miljarder kronor. Det gör att den ekonomiska risken för de arrangerande städerna minskar radikalt.
  • Arrangörerna måste garantera att de följer de internationella konventionerna om arbetsrätt och miljö. OS ska stå för hållbarhet.
  • Man har förändrat beslutsprocessen vilket innebär att besluten ska hinna vara ordentligt demokratiskt förankrade i de länder som söker spelen.