Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/engelsk-vm-guldmedaljor-dod/

Sport

Engelska VM-guldmedaljören ”Jackie” Charlton död

00:54. Den engelske fotbollslegendaren Jack Charlton är död efter en tids sjukdom. VM-guldmedaljören från 1966 avled på fredagen i sitt hem i Northumberland, 85 år gammal.

Den engelske fotbollslegendaren Jack ”Jackie” Charlton är död efter en tids sjukdom.

VM-guldmedaljören från 1966 avled på fredagen i sitt hem i Northumberland, 85 år gammal.

DN-TT Text

Mittbacken ”Jackie” Charlton var med och tog Englands hittills enda VM-guld i fotboll, på hemmaplan 1966, och spelade under hela sin seniorkarriär för Leeds, 1952–1973. Hans 629 ligamatcher för laget är fortfarande klubbrekord.

Han var efter den aktiva karriären tränare för Middlesbrough, Sheffield Wednesday och Newcastle innan han ledde Irlands landslag åren 1986–1996.

För omkring ett år sedan diagnostiserades Charlton med en typ av lymfkörtelcancer och han var även drabbad av demens.

”Jack avled i frid fredagen den 10 juli, 85 år gammal. Han befann sig hemma i Northumberland med familjen vid sin sida”, skriver familjen i ett uttalande, enligt BBC.

Bild 1 av 3 Evertons James Harris och Leeds Jack Charlton på Goodison Park 1960.
Foto: Colorsport/Shutterstock
Bild 2 av 3 Jack Charlton (Leeds) och Peter Bonetti (Chelsea), 1967.
Foto: Colorsport/Shutterstock
Bild 3 av 3 Jack Charlton blev 85 år gammal.
Foto: Paul Ellis

Jackie Charltons största framgångar på fotbollsplanen var, förutom VM-guldet, en ligaseger i den engelska högstadivisionen (dåvarande Football League) säsongen 1968–1969 samt att han ledde Irland till sitt första stora mästerskapsslutspel (EM i dåvarande Västtyskland 1988) och till VM-kvartsfinal i Italien 1990.

Under helgens Premier League-omgångar kommer spelarna bära svarta armband och hålla en tyst minut inför matcherna för att hedra Charlton.

Jackie Charlton var storebror till Manchester United-ikonen Robert ”Bobby” Charlton, som också var med i guldlaget 1966.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt