Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Enkel svensk öppningsseger för curlingdamerna

Other: Petter Arvidson/Bildbyrån

Även de svenska damerna fick en bra start på OS-turneringen i curling. Det blev seger mot Danmark med 9-3.

Curlingherrarna besegrade Danmark i OS-premiären och damerna ville inte vara sämre. Grannlandet stod som motståndare även för Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs och segersiffrorna skrevs till 9-3.

Knochenhauer, som är den enda i kvartetten som spelat OS tidigare, medgav att det fanns premiärnerver.

– Vi ville gå ut och spela av oss den värsta premiärnervositeten i de första omgångarna och det tyckte jag att vi gjorde, sade hon.

Sverige tog kommandot direkt och stal poäng både i första och tredje omgången, vilket gav ledning 3-0. Sedan kom en ny tvåa, trots att danskorna hade sista sten i sjätte omgången och därmed var matchen i stort sett klar.

Danskorna kom tillbaka i sjunde med en tvåa, men det blev aldrig spännande i Gangneungs curlingarena.

- Vi tvingade dem till svåra stenar och sedan utnyttjade vi deras misstag, sade skippern Anna Hasselborg.

Danmark kvalade in i OS-turneringen som tionde och sista lag. Svenskorna vet att det stundar tuffare uppgifter. Den kanske allra tuffaste redan på torsdagen, då Kanada står för motståndet. Laget leds av Rachel Homan och har passerat svenskorna på världsrankningen. OS-mötet blir en indikation på var lagen står.

– Det ska bli kul och vi tar med oss en bra känsla från den här matchen, sade Knochenhauer, som inte ser det som någon nackdel att möta Kanada tidigt i grundserien. Tvärtom.

- Vi gillar att ha dem tidigt. Då kan vi förhoppningsvis pressa dem lite så de inte blir för komfortabla, sade den svenska tvåan, som har ett OS-silver från Sotji för fyra år sedan där hon var med i Margaretha Sigfridssons lag som reserv.

Sverige har stolta OS-traditioner att försvara på damsidan. Det blev brons i Nagano 1998 genom Lag Elisabeth Gustafson och därefter två raka guld genom Anette Norberg i Turin och Vancouver. Premiären visade att Anna Hasselborgs lag har alla möjligheter att följa i raden av curlingmedaljörer

Ett annat av de förväntade topplagen, Storbritannien, utklassade OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) med 10-3. Det hjälpte inte att en man utklädd till tomte utrustad med rysk flagga skanderade ”Ryssland, Ryssland, Ryssland” på läktaren.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.