Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/enkelt-for-finland-efter-skakig-start/

SPORT

Enkelt för Finland efter skakig start

Jere Sallinen, Finland.
Jere Sallinen, Finland. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

En skakig start – men sedan flög OS-mästaren och hemmanationen Finland ifrån Norge i VM-premiären.

Det blev seger med 5–0 inför en näst intill fullsatt hemmaarena i Tammerfors.

TT Text

Det fanns en del frågetecken för Finland efter fyra raka förluster inför VM, varav tre i Beijer Hockey Games i Stockholm förra veckan.

Hade OS-mästaren börjat vackla inför favoritskapet på hemmaplan?

Det började också skakigt och nervöst inför storpublik, 11 413, i nybyggda Nokia arena.

Det finländska laget, med 17 OS-vinnare och hittills tre NHL-förstärkningar, såg klart tagna ut av festen och de högt ställda förväntningarna.

Norge var bättre i början och hade också ett ribbskott genom Max Krogdahl.

Men efter Harri Pesonens 1–0-mål, efter en ordentlig finländsk upprullning, i slutet av första perioden löstes nervknutarna upp.

Finland firar mål.
Finland firar mål. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

I den andra perioden handlade det bara om hemmalaget som gick ifrån till 3–0 efter mål av Toni Rajala och Hannes Björninen, som nyligen gjort klart med Brynäs.

På läktaren satt det finländska lagets största stjärna, Mikael Granlund, och njöt. Nashvillestjärnan kom till Tammerfors på fredagen och väntas kliva in i turneringen i morgon då Finland möter Lettland. Därefter har Finland två öppna platser i VM-truppen.

– Vi var klart bättre än i första perioden, sade Montrealforwarden Joel Armia till Viaplay och hyllade också stämningen i arenan:

– Det är riktigt bra, härligt att få spela inför hemmapubliken.

Armia kanonsköt sedan 4–0 i numerärt överläge i inledningen av den tredje perioden. Hans andra poäng för kvällen efter en assist på 1–0-målet. I slutet fastställde Jere Sallinen slutresultatet till 5–0.

Finland klättrade upp på förstaplatsen på världsrankningen efter OS-guldet i Peking i februari. Under förbundskaptenen Jukka Jalonen har framgångarna varit stora de senaste åren med VM-guld 2019 och silver i fjol.

Nu hoppas en hel nation på en gulddubbel med seger i OS och VM samma år – något som bara Sverige (2006) klarat förut.

Läs mer:
USA och Slovakien vann i VM-premiären

10 stjärnor i hockey-VM: schweizare, tyskar och danskar tar över showen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt