Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/eric-johansson-malkung-under-gruppspelet-spas-bli-nasta-stora-handbollsstjarna/

SPORT

Eric Johansson målkung under gruppspelet – spås bli nästa stora handbollsstjärna

Vänsternian Eric Johansson har gjort flest mål i det svenska landslaget under gruppspelen i handbolls-VM.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

GÖTEBORG. Han spås bli nästa stora svenska handbollsstjärna.

Hårdskjutande Eric Johansson har presenterat sig för den internationella publiken under handbolls-VM.

Beslutet om han ska ta ett läge fattar han intuitivt, på bråkdelen av en sekund.

– Att få in de skotten man vill stärker självförtroendet, säger han.

Hans hårdaste skott mätte 139 kilometer i timmen. Det var i inledningen av Bundesligasäsongen i en match för nya klubblaget Kiel och är det hårdaste skottet som registrerats i den tyska ligan så här långt på säsongen.

Om han någon gång skjutit hårdare utan att någon kollat vet han inte. Men så vill Eric Johansson inte heller att allt ska handla om hans skott.

– Jag vill inte bara vara den här skytten som inte kan spela fram andra utan jag jobbar väldigt mycket på mitt assistspel också, säger 22-åringen som fått sitt definitiva genombrott nu under handbolls-VM.

I den avslutande gruppspelsmatchen mot Portugal (seger 32–30) stod han för fem framspelningar och satte dessutom sju mål på åtta avslut.

– Det känns skönt. Jag kom in i matchen rätt bra i början. Sedan känner jag att det flyter på och det kändes bra för egen del.

Vänsternian utsågs i höstas av sajten handball-planet.com till världens bästa unga spelare 2022. Han landslagsdebuterade 2021 och var med i truppen när Sverige vann EM-guld för ett år sedan men ett positivt coronatest gjorde att han missade slutspelet den gången.

Eric Johansson avlossar ett skott under VM-matchen mellan Sverige och Island.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sent i höstas skadade han handen under en träning och Eric Johansson hann bli orolig för att även det här mästerskapet skulle vara i fara.

– Det enda jag hörde var ”fraktur” och sedan lite annat på tyska som jag inte riktigt fattade. Tyvärr går det inte jättebra med tyskan. Jag är inte den som om jag inte har något att göra plockar upp en lärobok eller en app och pluggar.

– Men sedan sa de att det skulle ta fyra till sex veckor så det blev rätt lugnt.

Flera experter har nämnt att Eric Johansson har potential att bli världens bästa handbollsspelare. Sveriges assisterande förbundskapten Michael Apelgren tycker redan nu att 22-åringen tillför mycket med sin fysik och sitt spelsinne.

– Han känns i och för sig som om han är väldigt etablerad med sitt skytte och sin typ av spel som är något extra. Håller han sig skadefri kommer han bara bli bättre och bättre. Han är inne i värmen ordentligt nu, konstaterar Apelgren.

Eric Johansson har blivit ett populärt intervjuobjekt under handbolls-VM.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

I somras bytte Guif-produkten klubb från norska Elverum till tyska storlaget THW Kiel. Där har han under hösten på grund av skador på andra spelare direkt fått ta en mycket större roll än vad som var tänkt från början, både i försvars- och anfallsspel. 59 mål och 41 assist på 13 matcher har visat att han kunnat hantera utmaningen.

– Jag känner att jag har utvecklat mig på på alla plan i Kiel. Jag värderar lägena mycket bättre nu än vad jag gjorde tidigare.

Hur känner du om det är värt att gå på avslut eller inte?

– Den processen är väldigt snabb. Man hinner inte tänka så himla länge. Det kan vara någon millisekund när man ser att det finns något litet läge och som skytt måste man bara ta de chanserna.

Är det svårt att fortsätta göra det om det inte funkar i någon match?

– Ibland om man har det lite tuffare händer det att man börjar tänka lite för mycket. Men jag försöker komma bort från det och tänka på vad jag har gjort tidigare och vad jag vet att jag kan, även om om jag missar några.

Han har varit Sveriges bäste målskytt under gruppspelsrundorna och dessutom näst bäste framspelare bakom Jim Gottfridsson. Med 29 mål och 19 assist har Eric Johansson starkt bidragit till att Sverige än så länge är obesegrat.

– Jag tycker vi som lag ska vara väldigt nöjda med hur vi har presterat. Oavsett vilket lag vi har mött så har vi gått in 100 procent och visat att vi kan spela bra handboll. Vi kommer med en bra känsla inför kvartsfinalen, säger han.