Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Esk: En naiv sällskapsresa av Malmö FF

Det var ett juniorlag som blev överkört av ett rutinerat A-lag. Juniorgänget var charmigt och optimistiskt men charm och optimism väger lätt i tunga kval. Pinsamt lätt.

Det fanns bara en svensk segrare i går.

Lasse Lagerbäck.

När han fick ordet i studion efter Malmös 1–4-lektion mot Dinamo Zagreb sade han:

– Man kan ju hoppas att det blir en diskussion i svensk fotboll om hur vi vinner fotbollsmatcher.

Det var en glidtackling med dobbarna före mot alla (oss) som till slut tröttnade på Lagerbäcks sätt att gneta sig genom kval men sedan inte lyckades få ut mer av landslaget.

Det var en påminnelse om att det alltid är försvaret framför allt i alla viktiga fotbollsmatcher.

Det var en insikt i att A och O och alla andra bokstäver bildar kvalens budord: Man får inte göra enkla misstag. Man får inte bjuda motståndarna på något. Man får inte uppträda naivt.

Malmö gjorde allt det där.  

Och det var alldeles för mycket sällskapsresan över Malmö FF:s bortamatch mot Dinamo Zagreb.

Varenda spelare i truppen skulle med ner, varenda ledare. Alla skulle med.

Här skulle ses, upplevas, läras. Och plåtas. Herregud vad ledarnas mobilkameror var igång under uppvärmningen men förhoppningsvis var fokus bättre i de bilderna än när Dusan Melicharek bjöd på kvällens första juniormisstag.

En bakåtpass blev en horribel panikrensning och om man ska analysera varför svensk fotboll halkat efter internationellt kan man göra det enkelt för sig och börja med att prata om målvakternas (o)förmåga att spela med fötterna.

Melicharek bjöd. Zagreb gjorde 1–0 men Malmö reste sig efter den smällen och det var orsaken till att det trots allt gick att tycka om Malmö i första halvlek. MFF uppträdde som ett juniorlag med stänk av charm och talang.

Malmö släppte till luckor på planen och i sin koncentration. Tappade ytor, tappade bollen i helt fel lägen och uppträdde naivt. Men där fanns också optimism och medan Zagreb dominerade kanterna var Malmös raka djupledsbollar i mitten hotfulla. Mehmetis 1–1 var inte helt ologiskt när det kom.

I många juniorlag kan all charm och optimism rinna ner i ett svart hål vid en oväntad motgång. För Malmö kom det i 56:e minuten.

Den andra halvleken hade börjat bra. Det verkade som om Malmös spelare hade snabbmognat i omklädningsrummet i halvtid. Spelarna såg ut att ha koll på läget men när Zagreb gjorde 2–1 rasade allt.

All charm och optimism försvann all världens väg och spelarna visste att de skulle försvinna från Europas största fotbollsfest innan den ens börjat.

Till sist: Lagerbäck tycker om tyskarnas sätt att jobba med statistik inom fotbollen. Jag tycker att Sverige ska ta efter massor av tysk fotboll.