Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/esk-en-tung-statusseger-for-skidskyttet/

Sport

Johan Esk: En tung statusseger för skidskyttet

Stina Nilsson har alltid gått sina egna vägar, skriver Johan Esk.
Stina Nilsson har alltid gått sina egna vägar, skriver Johan Esk. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Tre frågor till Johan Esk, DN-sportens krönikör, med anledning av att skidstjärnan Stina Nilsson byter sport till skidskytte.

1. Vad tänkte du när nyheten kom?

– Är det redan första april? Sedan tyckte jag snabbt att det här är spännande, smart och väldigt mycket Stina Nilsson.

– Det här är en tung statusseger för skidskyttet. Det kommer att öka intresset för skidskyttelandslaget. Sporten är mycket större än vanlig längdåkning på kontinenten, det är mer prispengar och oerhört mycket mer publik. Så den här typen av övergångar är vanligare i exempelvis skidskyttets Tyskland. I Sverige brukar åkarna gå till skidskytte när de känner att de inte kan nå högre som vanliga skidåkare. 

– Det smarta är att Stina Nilsson bara är 26 år, känner hon att det inte funkar kan hon byta tillbaka till vanlig skidåkning. Det som gör att det här är väldigt mycket Stina är att hon alltid gått sina egna vägar.

2. Hur kommer det att gå?

– Det avgörs - som man säger i Pichlers sport - på vallen. Stina vore inte Stina om hon inte hade testat tillräckligt mycket för att veta att geväret inte blir en elvisp så fort hon ska skjuta.

3. Någon annan tanke som kommer upp?

– Att det röriga organisationskaos som varit kring längdlandslaget pågått snart ett år nu. Och det här var ytterligare en smäll. Stina har haft två struliga skadesäsonger. Under den förra blev hon stafetthjälte i VM. Hon lämnar en lucka efter sig men är det någonstans i svensk idrott det finns bredd på toppen är det i damernas längdlandslag.

Läs mer:

Stina Nilsson byter till skidskytte: ”Jag gillar utmaningar” 

Längdlandslaget om Nilssons beslut: ”Vi visste att hon skulle lämna oss” 

Björn Ferry: ”Var tvungen att kolla, är det första april?”