Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Esk: IAAF sa nej till Green Tregaro – och ja till Putin

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) valde sida. Mot en svensk regnbågsaktion. För Putins ryska regering. Det är ett klart politiskt ställningstagande i en idrottsvärld som ska vara opolitisk.

Emma Green Tregaro varnades - via Svenska friidrottsförbundet - av IAAF för att hoppa finalen med regnbågsfärgade naglar.

Det hade väl varit i sin ordning – om IAAF också agerat mot Jelena Isinbajevas kraftfulla stöd på en presskonferens för den ryska regimen och dess nya lagar mot gaypropaganda.

Eftersom reglerna är så grumliga och inget vet vad IAAF kunnat få för sig förstår jag att svenska förbundet vek ner sig och bad Emma skippa regnbågsnaglarna. Och med tanke på den stora uppmärksamhet Emma fick av journalister från hela världen efter finalen fick historien och budskapet ännu större spridning nu.

Min kritik till att blanda in politik i idrott är att om en person ska föra fram sitt budskap så måste en annan person få framföra sitt och en tredje person sitt och en fjärde...

Men IAAF har bara varit på Green Tregaro.

Tystnaden mot Isinbajeva är talande.

Om Green Tregaro målat sina naglar i regnbågens färger under VM i Berlin 2009, skulle IAAF agerat likadant då? Knappast. Visst, vi är i Ryssland nu. Men det är IAAF:s tävling, IAAF bestämmer när och vad något ska bli politik under VM och ingen verkar veta var gränsen dras.

Som ett exempel: Får idrottarna svara annat än ”inga kommentarer” om frågorna handlar om läget i ett land?

Jag försökte få besked igår. Svenska förbundets talesmän visste inte. Ingen på IAAF:s kontor i VM-arenan ville/kunde svara på exakt när IAAF:s regler säger att idrott blir politik.

Och framför allt – vilka budskap som är okej.

Tvåan Brigetta Barrett hade texten ”Jumpin 4 Jesus” på skorna. Allah, då? Nej, jag raljerar inte. Jag visar bara att det är tydligt att IAAF är livrädda för att stöta sig med Ryssland.

Religiösa budskap är okej. Regnbågsnaglar är det inte.

Emma Green Tregaro har varit smart. Målat naglar och mest pratat för kärlek – inte tydligt pratat emot något. Men naglarna och hennes instragram-inlägg med orden Moscow 2013 och en rysk flagga, det var tydligen på fel sida gränsen.

Jelena Isinbajeva var uppenbarligen reglementsenlig när hon var glasklar i sitt stöd för den ryska regimen.

Och det var ändå Isinbajeva som såg till att det här blev en nyhet för världsmedierna. När svenska förbundet hade presskonferens igår var Reuters och AP där. Ryskspråkiga medier har helt nonchalerat storyn. Det var ingen som buade ut Emma under finalen, det är svårt att bua åt något man inte vet om.

Emma valde att hoppa finalen på bortaplan med röda naglar. Kärlekens färg. Snyggt och smart.

Hon hade åttonde årshöjd inför finalen och blev nu femma på 1,97.

Hon gjorde årets högsta hopp, hon gjorde sitt bästa globala (VM och OS) mästerskap sedan 2005 - i sitt livs svåraste tävling.

Det är starkt.

Det här har varit det näst mest nyhetstäta friidrottsmästerskap jag bevakat. Det slås bara av EM i Göteborg 2006. Då började det med en svensk fylleskandal, slutade med en blågul knarkskandal och däremellan var det svenskt guldregn.

Här har det varit Abeba Aregawis guld och den finska attacken mot det och igår var det Mustafa Mohameds kollaps och kaskadkräka. Igår kom det också ut att en Nil de Oliveira tyckte att Usain Bolt är respektlös (Bolt uppges vara skakad) och på kvällen var Emma Green Tregaro i VM:s mediala fokus.
Det är en dag kvar och då ska Sveriges stora sensation upp i final. Sofi Flink skickade iväg sitt spjut 61,96 i kvalet. Svenskt rekord, i första kastet, i första seniormästerskapet. Nyss fyllda 18 år.

Till sist: Snart är det Finnkamp. Vem agerar mot den allt svårare situationen för den svensktalande befolkningen i Finland?