Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Esk: Northug kommer knalla in på anstalten med färskt VM-guld

Petter Northug kommer kunna ta sitt fängelsestraff först efter han åkt till VM-guld, tror Johan Esk.
Petter Northug kommer kunna ta sitt fängelsestraff först efter han åkt till VM-guld, tror Johan Esk. Foto: Mattias Schrader/AP

Petter Northug har 48 dagar kvar på sitt fängelsestraff.
Om han inte hinner ta sin tid före vinterns skid-VM borde han inte få starta i Falun.
Frågan är vem som vågar stoppa honom? Jag ser ingen.

Om Petter Northug pillat i sig något piller hade det inte varit något snack. Det hade inte funnits någon chans att han fått tävla i VM i Falun.

Men nu har han bara på fyllan lekt kamikazepilot med andras liv som insats och ljugit för polisen i förhör och påstått att det var polaren som körde.

Trots det är allt jag hör i norska webb-tv-sändningar bara hur Petter Northugs straff ska passas in så att det inte ska störa skidsäsongen. Att han skulle stoppas från VM om straffet inte är avtjänat - det finns inte på kartan.

Norge, Norge. Det är ett märkligt land.

Jag tycker att professionella idrottare så långt som möjligt ska ses och behandlas som vanliga yrkesarbetande.

Hade Northug kunnat jobba på hemma i Norge i väntan på straffet om han haft ett vanligt jobb? Ja, högst sannolikt.

Hade ett svenskt företag plockat över honom hit under samma tid? Hoppas inte det.

Dessutom finns det en stor skillnad mellan idrottsproffs och andra. Idrottsstjärnor bygger upp en stor del av sin ekonomiska bas på att vara förebilder. Jag tycker att det ofta skapar omänskliga krav på och onaturliga bilder av stjärnorna. Men det är ändå det som gör att löner och prispengar och dopningsstraff är så höga.

Att dopningsfuska anses så fult och skadligt för idrottens anseende att det skapas stränga straff för att avskräcka andra. Det är mer det än själva fusket som gör straffen så hårda.
Med den logiken borde idrottsförbunden vara snabbare med att stänga av idrottare för förseelser utanför banan.

Samtidigt som Sverige väntade på beskedet om Zlatan Ibrahimovic skulle spela eller inte mot Ryssland stod Norge still. Vilket straff skulle Norges ”Zlatan” få för sin galna fyllekörning?

Det blev indraget körkort ”för alltid” (brukar bli återuppkörning efter fem år), böter på motsvarande 197.000 svenska kronor – och fängelse i 50 dagar, varav två redan är avklarade i häktet.

Tipset var att Northug skulle få 90 dagars fängelsestraff. Efter den milda domen kommer nu de här följdfrågorna till fängelsestraffet:

När? Var? Hur?

För mig är den första frågan helt avgörande för om Petter Northug ska få tävla i Falun. Är de 48 dagarna i finkan eller med fotboja avklarade är det bara att gå vidare. Har han fortfarande straffet kvar borde han inte få tävla.

Frågan är bara vilket förbund som skulle stänga av honom:

Det norska? Aldrig. Förbundet har ett tryck från folket att stå emot. Undersökningar visar att Northugs popularitet i Norge har ökat (det är Norge...) efter fylleskandalen.

Det internationella? Glöm det. Ett VM utan den största stjärnan vore betydligt blekare och dessutom är det Norge som styr längdskidvärlden.

Det svenska? Tjenare.

Alexander Gerndt, då? Han fick ju spela i fotbollslandslaget trots att domen inte var över?

Ja, men skillnaden var att Gerndt dömdes till ett villkorligt straff och det hänger i betydligt längre än vad ett fängelsestraff för motsvarande brott skulle gjort. Gerndts mildare juridiska dom gjorde att han fick ett längre sportsligt straff.

Det amerikanska simförbundet stängde tidigare i veckan av Michael Phelps i sex månader efter simmarens andra fyllekörning, den första var för tio år sedan. Trots att avstängningen kommer att vara över i sommar har förbundet och Phelps bestämt att han inte ska få starta i nästa års stora simhändelse, långbane-VM i Ryssland.

Petter Northug kommer säkert knalla in på anstalten med ett färskt VM-guld om halsen.