Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Esk: Tänk efter innan mästerskapsarrangörer utses

Det är lysande att stora mästerskap och matcher trycker på politiskt ömma punkter. Ännu bättre att det finns en del som jobbar vidare när det mediala ljuset slocknat. Några har ett fotbollsprojekt i Moldavien. Till det har landslaget bidragit.

Först var det debatt om det (o)demokratiska läget i Ukraina. Nu i veckan var det rasismen som var uppe.

Och på fredag börjar EM.

Att tro att det inte finns rasism på fotbollsläktare i gamla öst-Europa är som att tro att man kan åka till Norge utan se en enda lusekofta. I DN Världen kunde vi läsa om stöveltrampet i Ungern. Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet är alltid en spegel av samhället.

Att konstatera att Ukraina inte är en perfekt demokrati är inte svårt. Landslagets Erik Hamrén och Jonas Olsson gjorde det i Expressen i fredags.

Att säga att läget blivit värre är inte lika enkelt.

Jag har vänner med starka kopplingar till Ukraina. Frågade en av dem vad han tyckte om diskussionen om att bojkotta EM. Han konstaterade krasst:

– Som om det inte varit politiker som åkt i fängelse förr. Det här har blivit uppmärksammat bara för att det är hon (Julia Tymosjenko).

Loreen fick mycket beröm för det hon sade om mänskliga rättigheter i Baku. Det skulle kunnat visa att det inte krävs mycket av en kändis ibland. Men det bästa med hennes utspel var att Loreen inte sade något någon annan sagt åt henne. Hon var noga med att säga att hon inte tog ställning för oppositionen.

Det låter ofta betydligt mer slappt när en lagkapten i fotboll står och mummelläser något om rasism på en lapp någon har sträckt fram.

Kan man kräva att idrottsstjärnor ska engagera sig mer? Verkligen inte. Bli mer insatta? Nej, intresset måste få styra.

Det man kan kräva är att de stora förbunden någon endaste gång tänker efter innan de utser arrangörsstäder. Och att vi sport­journalister granskar uttagningarna bättre.

På kvalvägen till EM åkte Sverige till Europas fattigaste land, för exakt ett år sedan vann Sverige mot Moldavien.

Vintern 2011 föreläste Erik Hamrén i (missionskyrkan) Fjällstugan i Jönköping. Det hjälpte till att föda idén att kyrkan ihop med någon klubb borde driva ett fotbollsprojekt. När Sverige spelade i Moldavien tog Fjällstugans och IF Hallbys projekt sina första steg.

Jag träffade och skrev om svenske Fredrik Olsson, han drev barnhem i Moldavien och han ställde den retoriska frågan:

– Hur hjälper man ett barn som sålts av sina föräldrar?

Han sade också:

– Det stora problemet i byarna i det här landet är att det inte finns något att göra. Och alkoholen. Jag tror att hela byar kan leva upp om det finns något att göra, att folk kan få en hobby. Något att samlas kring, ett alternativ till alkoholen.

Fotboll skulle bli det alternativet.

Jag har tänkt mycket på de där timmarna. Avsparken för projektet att med fotboll hjälpa barn att få livet att bli lite, lite bättre. Mycket kändes bekant. Träden, försommarkänslan, barnens glädje av att spela och viljan att vinna, deras åldrar gjorde att jag påmindes om alla jag ser springa omkring på IP hemma.

Men de här barnen gick inte och fingrade på mobiler mellan matcher. De yngre hade bara varit hemlösa. De äldre också offer för trafficking.

John Ahlström är pastor i Fjällstugan och började spela fotboll i Hallby när han flyttade till Jönköping. Han visste att ett samarbete mellan kyrka och klubb kan vara känsligt. En idrottsklubb ska och vill stå fri från starka religiösa och politiska band. Men projektet i Moldavien stod över sånt.

I samband med EM-kvalet såg landslagschefen Lasse Richt till att fixa två signerade landslagströjor. De auktionerades ut i julas och drog in 17 000 kronor.

Det svåra är inte att starta ett sånt här projekt. Det imponerande är att se till att det drivs vidare.

Jag har haft mejlkontakt med John Ahlström och senast skrev han:

”Projektet flyter på bra. På måndag åker 20 personer från Jönköping ner till Moldavien för att ha ett fotbollsläger för 70 barn. Nästa sommar kommer cirka 15 barn till Jönköping för att vara med i Hallbys fotbollsskola.

Sedan du var nere har vi skickat 100–150 par fotbollsskor, utrustning och kläder. Vi understödjer (fotbollstränaren) Victor med lön så att han har möjlighet att stanna kvar i landet (slipper lämna familjen och tjäna pengar i ett annat land) och spela/träna fotboll med barnen.”

Meningen är att projektet det närmaste året ska leda till en ny fotbollsplan i Branesti. Kommunen och Moldaviska fotbollsförbundet är positivt men John Ahlström och hans kollegor har märkt att korruptionen är en motståndare som finns överallt.

Vid valborgselden vid Fjällstugan handlade talet om fotbollsprojektet. Insamlingen som följde har aldrig dragit in så mycket pengar. Och en stor sidovinst är att folk runt kyrkan och klubben engagerar sig, en skola samlade in kläder och skor som ska med ner på måndag.

Vad vårtalet handlade om?

Att engagemang, tid och pengar kan göra skillnad.