Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ett samtal Rasmus aldrig glömmer

Nykomlingen i laget, Rasmus Wranå, pratar med Oskar Eriksson och Christoffer Sundgren efter semifinalsegern mot Schweiz. I bakgrunden syns skippern Niklas Edin.
Nykomlingen i laget, Rasmus Wranå, pratar med Oskar Eriksson och Christoffer Sundgren efter semifinalsegern mot Schweiz. I bakgrunden syns skippern Niklas Edin. Other: Jonas Lindkvist

GANGNEUNG. Rasmus Wranå ledde sitt eget curlinglag när telefonen ringde. Ville han hoppa in i ett av världens bästa gäng och spela OS?

– Klart jag ville. Det känns fantastiskt att vara här, säger Lag Edins yngste och senaste medlem inför OS-finalen mot USA.

Efter att Niklas Edin tvingats nöja sig med brons vid OS i Sotji 2014 bildade han ett nytt lag – med ett stort mål: att vinna olympiskt guld i Pyeongchang.

Han lämnade inget åt slumpen utan valde unga spelare som han visste skulle vara på hans egen nivå och helt hängivna uppdraget. Allt gick enligt plan de första två åren och Edin, Oskar Eriksson, Christoffer Sundgren, Kristian Lindström och reserven Henrik Leek blev en tajt enhet, men sommaren 2016 fick Lindström det tunga läkarbeskedet. Den axelskada som plågat honom länge krävde operation och var så allvarlig att tvingades sluta på elitnivå.

Lag Edin och coachen Fredrik Lindberg ställdes inför en prövning. Det gällde att hitta en ersättare, fort – och det fick inte bli fel person – då skulle den långsiktiga OS-satsningen bli lidande.

– Det är klart att det var besvärande, men allt har löst sig på bästa sätt, säger Fredrik Lindberg.

Hemma i Uppsala satt Rasmus Wranå i tv-soffan när telefonen ringde. Han hade under flera år framgångsrikt varit skipper för ett eget lag. Nu undrade Niklas Edin, hans förebild, om han ville sadla om till sopare, flytta över till ett av världens bästa lag och satsa mot OS.

Wranå säger att det är ett samtal han aldrig glömmer och att han inte behövde lång tid på att bestämma sig. Ungefär lika lite tid som Edin behövde på sig för att inse att det var Wranå han skulle ringa.

– För mig var han det enda alternativet, säger Edin. Om man kollar på alla talanger var han den starkast lysande stjärnan, en oslipad diamant med oerhört hög kapacitet, säger Edin.

Fredrik Lindberg betonar att det inte bara handlade om att hitta rätt spelare på isen, utan minst lika mycket en person som passar in i gänget vid sidan av. Lag Edin har över 200 resdagar tillsammans per år och är i princip bara ifrån varandra några dagar på sommaren och över de stora helgerna.

23-årige Wranå är yngst i laget och Lindberg säger att det funnits en del ungdomlig överentusiasm att slipa bort. Inskolningssamtalen med Lindberg har varit flera.

– I dag har han ett helt annat lugn och ett helt annat självförtroende än han hade från början. Han har hittat en bättre balans, säger Lindberg

Med en ny spelare på position två gjorde Lag Edin sin bästa säsong någonsin. Man vann totaltiteln på Grand Slamtouren, avancerade till förstaplatsen på världsrankningen och i december blev laget Europamästare för fjärde gången i rad.

Nu är det bara USA som kan stoppa kvintetten från Karlstad från att infria det som varit målet med fyraårsplanen.

Rasmus Wranå skänker en tanke till Kristian Lindström, vars olyckliga axelskada gör att Wranå får möjlighet att uppträda på curlingens största scen och ta ett OS-guld. Det hade han inte räknat med hemma i tv-soffan för mindre än två år sedan.

Läs mer: Så ska Lag Edin vinna OS-finalen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.