Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ett-stukat-svenskt-langdlandslag-kommenterar-inte-hennes-skada/

Sport

Ett stukat svenskt längdlandslag: ”Kommenterar inte hennes skada”

Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Cavalese. Det började som hela havet stormar på Skidförbundet och har fortsatt med skador, sjukdomar och åkare som inte alls är i form. Och när Ebba Andersson skulle ge de norska stjärnorna en match uppför Alpe Cermis blev hon förkyld.

Det är mycket som gått snett den här säsongen för både skidlandslaget och förbundet.

Det började med att Jonas Peterson anställdes som ny landslagschef efter Rikard Grip. Efter bara fem månader fick Peterson, trots att han hade åkarnas fulla förtroende, sparken.

Det fortsatte med att vallachefen Urban Nilsson och längdchefen Johan Sares sa upp sig. 

För åkarnas del inleddes säsongen med att Viktor Thorn tvingades till ytterligare en ryggoperation och lite senare kunde Hanna Falk visa upp en röntgenplåt där en protes syns i ryggen.

Ingen av dem är tillbaka men båda hoppas kunna hinna med något lopp i världscupen innan säsongen är slut.

– Det går bra för båda. Viktor har kört någon träningstävling och Hanna vill känna sig helt klar när hon ska ställa sig på startlinjen igen, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

Stina Nilsson ramlade och skadade ett revben i oktober, kom tillbaka men tvingades avbryta inledningen av Tour de Ski på grund av fortsatta bröstbesvär.

– Jag kommenterar inte hennes skada. Vi kommer ut med information om några dagar, säger Oscarsson.

För Frida Karlsson, stjärnskottet som skulle ta ett steg till, tog säsongen slut innan den knappt börjat. Karlsson fick på grund av hälsoskäl tävlingsförbud redan efter världscuppremiären i Ruka.

– Vi jobbar med Frida och planerar uppföljningar. Vi ger henne det stöd som hon behöver, mycket mer kan jag inte säga just nu.

Det var inte bara Ebba Andersson som drog på sig en förkylning under Tour de Ski, Björn Sandström, Moa Lundgren, Axel Ekström och Emma Ribom har alla tvingat avbryta tävlingen.

– Vi gör allt vi kan för att minimera riskerna för förkylningar men Tour de Ski sliter och man bor på hotell med mycket folk omkring sig, man kan inte skydda sig helt, konstaterar Oscarsson.

Charlotte Kalla och Maja Dahlqvist är åkare som inte hittat formen. 

Dahlqvist, som har ett flertal pallplatser men aldrig varit högst upp i en individuell sprint, är inte lika vass som i förra säsongen och Kalla får inte heller den här säsongen åkningen att klaffa.