Enligt det preliminära världscupschemat är premiären i österrikiska Sölden visserligen framflyttad en vecka till sista helgen i oktober. Men nio alpintävlingar finns ändå i planerna redan före den 20 november den kommande säsongen.
– Tävlingsschemat ser ju inte särskilt mycket annorlunda ut från i fjol, säger Sveriges landslagschef Lars Melin.
– Om jag ska vara ärlig så tycker jag inte att Fis lyssnar helt och hållet.
Fakta.Säsongsinledningen i alpint
Preliminärt världscupschema i alpint säsongen 2023–24. Programmet spikas formellt på ett så kallat Fis Council-möte 24 maj.
Ingen ovanlig syn. En skidbacke av konstgjord snö i Ruhpolding, Tyskland. Arkivbild. Foto: Matthias Schrader/AP
Förra året fick sju raka världscuptävlingar strykas i säsongsinledningen – på grund av snöbrist och för varmt väder.
Att tävlingar ställs in är en sak.
Vad publiken hemma i tv-sofforna kanske inte tänker på är att en tidig säsongsstart – i kombination med smältande europeiska glaciärer – dessutom mer eller mindre tvingar världsstjärnorna att under sommaren leta träningsförhållanden på andra sidan jordklotet.
– Om vintrarna kommer senare och senare så kommer vi att behöva resa längre och längre för att få träning inför världscuppremiärerna, sade Kalle Olsson Bexell, kommunikationschef för alpint och skicross på Svenska skidförbundet, till DN redan i fjol.
– Utifrån ett klimatperspektiv är det lite knasigt.
Utifrån ett klimatperspektiv är det lite knasigt.
Då hadede svenska alpindamerna försäsongstränat en månad i Ushuaia i Argentina, en av världens sydligaste städer.
Sommarens försäsongsläger är ännu inte helt spikade. Men ambitionen är att hela den svenska alpintruppen ska göra samma resa igen, om inte herrarna åker till Nya Zeeland – av platsbrist.
– Det har varit ganska fullt nere i Argentina, säger Melin.
Han pekar på en utveckling där allt fler europeiska storlag – som Italien och Frankrike – nu ”måste” flyga över Atlanten för att hinna förbereda sig.
– Vi lever ju i en prestationsmiljö. Så så länge som programmet är som det är måste vi ju träna så att vi är redo för tävlingarna.
– I till exempel Saas-Fee (glaciär i Schweiz där man tidigare försäsongstränat) har man en österrikare som majoritetsägare och därför har Österrike och Schweiz förtur där. Varje år måste man gräva igen sprickor och annat på glaciärerna, men det kostar ju pengar och nu har man liksom inte grävt igen på alla ställen utan bara begränsat ytan. Man kan boka in sig för träning, men när det väl kommer till att man ska åka dit får man ändå kolla om det finns plats. Och det är där vi känner att vi måste ta det säkra före det osäkra.
Alpina landslagschefen Lars Melin. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Han får medhåll av svenska slalomstjärnan Anna Swenn-Larsson.
Lägret i Argentina i fjol var ett av de bästa hon varit på, just eftersom det blev så mycket skidåkning, säger 31-åringen.
– Men det (Argentina) känns ju som nästan det enda alternativet nu, med tanke på hur Saas-Fee har sett ut de senaste åren.
Stjärnskottet Hanna AronssonElfman fyller i om försäsongsträningen i Europa:
– Vi var i Stelvio (Italien) ganska mycket med skidgymnasiet. I början var det ganska mycket snö men nu är det inte alls en lika stor glaciär längre och backarna går lite annorlunda eftersom glaciärerna förändrats.
– Egentligen vore det bra om man senarelade säsongsstarten och sen fortsatte åka längre in på våren. För det finns ju snö här i Sverige, hur mycket som helst.
Ushuaia i Patagonien. Bilden är tagen under argentinsk sommartid (december 2021). Foto: Joel Reyero/TT
Den sista tanken, om en förskjuten säsong, är hon knappast ensam om.
500 vinteridrottare har nu undertecknat det klimatupprop till det internationella skid- och snowboardförbundet Fis som österrikiske störtloppsåkaren Julian Schütter drog i gång redan i vintras.
Toppåkare som Mikaela Shiffrin (USA), Aleksander Aamodt Kilde (Norge) och Sara Hector (Sverige) har alla ställt sig bakom flera krav på förändringar i en sport som hotas av klimatkrisen:
● Flytta säsongsstarten från slutet av oktober till slutet av november, och avslutningen från mars till sent i april.
● Minska koldioxidutsläppen genom att anpassa tävlingskalendern utefter geografiska block.
– Helt korkat att åka till USA två gånger på en säsong, sade exempelvis Sara Hector till TT i februari.
Anna Swenn-Larsson om snöbristen: ”Säsongen borde börja senare och det borde vara mer i Skandinavien.” Foto: Jonas Lindkvist
Anna Swenn-Larsson, som ännu inte skrivit på namnlistan men har som plan att göra det, tillägger nu för DN:
– Det är ju jättetråkigt att se hur lite snö det har varit under den gångna säsongen. Om det fortsätter så här känns det som att säsongen borde börja senare och det borde vara mer i Skandinavien. Kanske vartannat år vara i Skandinavien, vartannat i USA. Inte åka över till USA för fem dagar och sen hem igen. Det är ju ett slitage både på klimatet och på oss åkare.
OS- och VM-åkaren Hilma Lövblom är en av 48 svenskar som skrivit under vinteridrottarnas öppna brev.
– Hela miljödelen är verkligen något som skrämmer mig så mycket, säger 22-åringen när DN möter henne och flera andra alpinåkare under fystester på Bosön på Lidingö.
Hon tillägger om ett nytt eventuellt Argentinaläger:
– Där är det ju verkligen riktiga backar, normal snö. Men sen är det ju speciellt att verkligen hela världscupcirkusen tar den resan.
– Det som har varit bra (ur ett klimatperspektiv) var i alla fall att ha ett långt läger där förra året. Så vi kunde spara på resorna på det sättet.
Svenska OS-ettan Sara Hector under träning inför världscuppremiären i österrikiska Sölden i fjol – en tävling som ställdes in. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
På Fis hemsida svarar svensk-brittiske ordföranden Johan Eliasch att ”Fis kommer göra sitt för att hjälpa till att avvärja en klimatkatastrof”. Fis har antagit flera klimatmål om minskade utsläpp, bland annat via regnskogsprojekt. På sin hemsida understryker man också att Sölden-premiären är framflyttad en vecka av klimatskäl. Ändå tycker åkare och ledare att det internationella förbundet borde göra mer – och tänka nytt.
– Vi lever ju i en värld där det är svårt att inte påverka klimatet med den verksamhet vi jobbar med. Det gäller i princip all idrott, säger Lars Melin.
– Men vad vi kan göra är att hela tiden påpeka det här med tävlingsprogrammet.
Vad skulle vara optimalt för er programmässigt?
– Jag tycker att man borde titta på att förskjuta starten så att man får mer tid på sig att förbereda sig. Men då får vi ju det problemet, som jag också förstår, att i senare delen av mars och i april är det inget av tv-bolagen som köper alpina tävlingar. För då är det fotboll, Champions League, formel 1 och annat.
Anders Sundqvist är Sveriges representant i Fis alpina världscupkommitté.
Först på ett möte i Kroatien i början av maj fick kommittén chans att kommentera schemaförslaget för nästa säsong, berättar han. Då var arrangörer på de olika världscuporterna redan kontaktade, och möjligheten att göra ändringar minimal.
– Sedan Johan Eliasch kom in som ordförande i Fis (2021) har vi inte fått vara med och påverka programmet, säger Sundqvist, i olika roller involverad i alpinsporten i snart 40 år.
– Tidigare har vi jobbat långsiktigt i femårscykler. Men de senaste åren har vi bara fått det presenterat.
Han fortsätter:
– Vår idrott är ju inte klimatvänlig egentligen. Men kan man göra något så det blir mindre påverkan så är det bra.
”Hela miljödelen är verkligen någonting som skrämmer mig så mycket”, säger OS- och VM-åkaren Hilma Lövblom. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Enligt Hilma Lövblom har det bland åkare gått rykten om att Fis till och med velat införa ännu fler resor på touren:
– Men det hoppas jag verkligen att det här (åkarnas öppna brev) på något sätt kan vara med och bromsa, säger hon.
Att herråkarnas USA-tävlingar enligt det preliminära förslaget i år blir mer samlade – fartgrenar i en vända och teknikgrenar i nästa – är i alla fall en förändring och ”lite bra”, fortsätter svenskan.
Hur viktigt är det att åkare tar ställning och engagerar sig?
– Det är jätteviktigt tror jag. Att alla verkligen hjälps åt för att försöka få till en förändring.
En smältande glaciär på gränsen mellan Italien och Schweiz. Arkivbild. Foto: Olivier Maire/AP
Fakta.De har skrivit på klimatuppropet till Fis
● Över 500 vinteridrottare – inom det internationella Skid- och snowboardförbundets (Fis) olika discipliner – har skrivit på det klimatupprop som österrikiske störtloppsåkaren Julian Schütter, ambassadör för den ideella organisationen Protect Our Winters, startade redan i vintras.
● På namnlistan finns 48 svenskar. Bland annat OS-ettorna Sara Hector (alpint) och Sandra Näslund (skicross).
● Ännu fler sympatiserar med kraven på bland annat en förskjuten säsong, färre resor och bättre anpassning till rådande väderförhållanden. ”Jag ska absolut skriva på”, säger svenska slalomstjärnan Anna Swenn-Larsson. ”Absolut behöver vi verkligen tänka mer klimatsmart i allt vi gör”, tillägger alpina stjärnskottet Hanna Aronsson Elfman.
● Bland de internationella underskrifterna sticker några av vintersportens största stjärnor ut: Mikaela Shiffrin (USA, alpint), Aleksander Aamodt Kilde (Norge, alpint), Jessie Diggins (USA, längd) samt Federica Brignone och Marta Bassino (båda Italien, alpint).
Svenska underskrifter
Alpint: Sara Hector Felix Monsén Mattias Rönngren Hilma Lövblom Sara Rask Axel Lindqvist Jesper Brändholm Jonathan Öman Sandra Bäcklund Marceline Forsberg Colin Skoglösa Stella Rodling Swanberg
Skicross: Sandra Näslund Linnea Mobärg Erik Mobärg David Mobärg Elliott Baralo Fredrik Nilsson Ponthus Kristensson
Längdskidor: Johanna Hagström Björn Sandström Märta Rosenberg Moa Ilar Emil Johansson Pierre Hallin Moa Larsson Jenny Solin Ebba Stenman Truls Gisselman Josefine Söderqvist Flisa Ravald Gabriel Miernik Carl Olander Alfons Peterson Alva Svahn Hedda Samuelsson Olof Jonsson Arve Lignell Moa Hedman Olle Andersson Alvin Rydin Sahlin Petter Hedman Anton Karlsson