Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/europeiska-ligorna-vill-prioritera-klubbfotboll-over-em/

SPORT

Europeiska ligorna: Prioritera klubbfotboll över EM

Uefa räknar med att ge besked om fotbolls-EM på tisdagen – får klubbarna som de vill skjuts mästerskapet upp och Sveriges förbundskapten Janne Andersson får planera om.
Uefa räknar med att ge besked om fotbolls-EM på tisdagen – får klubbarna som de vill skjuts mästerskapet upp och Sveriges förbundskapten Janne Andersson får planera om. Foto: Andreea Alexandru/AP

Om OS och fotbolls-EM ska bli av förhindrar det att klubbsäsongerna eventuellt kan spelas i sommar, efter att vårens matcher ställts in.

Organisationen för de europeiska fotbollsligorna har framfört sitt önskemål till Uefa: att slutförandet av säsongerna ska prioriteras före EM, säger ordföranden Lars-Christer Olsson.

Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i det europeiska förbundet Uefa, skriver i ett meddelande till DN att Uefa räknar med att kunna ge ett besked på tisdagen om huruvida EM skjuts upp eller inte.

På tisdagseftermiddagen hålls ett videomöte med alla nationsförbund och företrädare för klubbfotbollen och spelarfacket, där man ska diskutera hur den europeiska fotbollen ska hantera spridningen av det nya coronaviruset, som just nu innebär att elitfotboll inte spelas i de flesta länder.

I nuläget vet ingen när fotbollen kan komma i gång igen, men om det går att genomföra matcher i sommar så skulle de europeiska ligorna kunna avslutas då, och den svenska säsongen starta.

Ligorna för både herrar och damer ska enligt planen starta den 4 april i Sverige.

De svenska herrklubbarnas sammanslutning Sef hade ett möte på måndagsförmiddagen, och klubbarna är ense om att de så långt det går vill se en försenad start av säsongen, i enlighet med myndigheternas riktlinjer, så att man kan spela med publik.

Men hur man ska spela är beroende av om EM blir av eller inte. Och det gäller både för svenska klubbar och resten av Europa.

– Vi har redan framfört vårt önskemål, nämligen att vår högsta prioritet är att de nationella ligorna ska avsluta den här säsongen. Sedan kan det bli olika i olika länder beroende på hur smittspridningen ser ut, säger Lars-Christer Olsson, ordförande för Sef och för European Leagues, som han företräder på mötet.

Även Elitfotboll Dam, som företräder föreningarna i damallsvenskan och elitettan, har samlat in synpunkter från sina medlemmar. För dem är det OS vara eller inte vara i sommar som får stor betydelse för hur säsongen kan se ut.

– Det jag tror att vi kommer att komma fram till ganska säkert, även om det inte är bestämt, är att det inte blir någon seriestart i början av april, vare sig för damer eller för  herrar, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

Grundinställningen är att man vill spela inför publik, säger han.

Karl-Erik Nilsson talar inte om vilka önskemål det svenska förbundet kommer att föra fram.

”Vi framför våra synpunkter i samband med mötet i morgon (läs tisdag) och direkt till våra kollegor på mötet”, skriver han i ett meddelande.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt