Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/expert-testosteronbevisen-racker-inte/

Sport

Expert: Testosteronbevisen räcker inte

Dutee Chand och Caster Semenya. Bild: IBL/DN

Med stöd i en ny studie vill Internationella friidrottsförbundet återigen stoppa kvinnliga idrottare med hög testosteronproduktion från att tävla.

Frågan är om de lyckas.

– Det här är inte bevisen de behöver, säger Katrina Karkazis, forskare i biomedicinsk etik.

 

För två år sedan förlorade friidrottsförbundet IAAF i Idrottens skiljedomstol Cas, och deras regel om testosterongränser för kvinnliga idrottare underkändes.

Efter att den indiska löparen Dutee Chand överklagat regeln kom domstolen fram till att den var diskriminerande.

Förbundet fick till juli i år på sig att presentera nya bevis.

Caster Semenya, som tidigare tvingats genomgå könstest, kom efter att regeln suspenderats tillbaka till världstoppen på 800 meter och tog guld på OS i Rio förra sommaren.

På tisdagen hänvisade förbundet till en studie som de menar visar att kvinnor som har höga testosteronvärden har fördelar på mellan 1 och 4,5 procent beroende på gren.

En del av forskningen på området hart gjorts av svenska forskare.

– Det här visar att det finns ett tydligt samband mellan prestation och nivåer av anabola hormoner hos vanliga idrottare, säger Bo Berglund till DN.

En av de som har engagerat sig mot IAAF:s testosterongräns är Katrina Karkazis, forskare i biomedicinsk etik vid Stanford, som var expertvittne i Chandfallet.

Hon menar att den studie som IAAF nu hänvisar till inte kommer med någonting nytt.

– Den nya studien, som författades av IAAF:s företrädare, visar en skillnad i prestation på ungefär 1 till 3 procent. Det här är inte bevisen de behöver. Faktiskt är det exakt samma procentsats som de presenterade 2015 och som Cas avvisade, säger hon till Times of India.

Bo Berglund säger att några få procents fördel kan avgöra vem som tar medalj, och anser personligen att gränsen bör återinföras.

– Om man fortsätter att tillåta det här kommer det att förstöra kvinnoidrotten, säger han.

2015 hade Cas en annan uppfattning. Även om bara en procent gör stor skillnad i en tävling, så är kvinnorna med hög testosteronproduktion långt ifrån att kunna hävda sig i herrklassen. Män har generellt ungefär 10 procents fördel över kvinnor.

– Det här var inte vad IAAF ombads visa. För att rättfärdiga vad Cas kallade diskriminerande måste IAAF visa att skillnaden i prestation mellan kvinnor med högre testosteron och deras medtävlanden måste vara likvärdig med den fördel som manliga idrottare har över kvinnliga. Inte att kvinnor med högre testosteron har en fördel över sina medtävlanden. Det här är inte i närheten av 10 procent, säger Karkazis.

Samtidigt meddelar Indiens regering, som betalade kostnaderna för Dutee Chand under processen, att de kommer att fortsätta stödja henne när fallet nu ska upp igen.

Chand, som ska tävla i Asiatiska mästerskapen i veckan och försöka kvala in till VM, säger till Indian Express att hon hade lagt fallet bakom sig.

– Det kommer att bli svårt för mig att träna och tävla när jag vet att frågor om min rätt att tävla kan komma upp igen. Jag kommer låta mina advokater sköta fallet men jag är inte lugn.