Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/experten-om-nya-skidreglerna-det-kommer-bli-harda-bedomningar/

SPORT

Experten om nya skidreglerna: ”Det kommer bli hårda bedömningar”

Maja Dahlqvist, längst till höger, krokade ihop med Moa Lundgren i sprintsemifinalen under Sverigepremiären i Gällivare förra helgen, flyttades bak i resultatlistan och fick inte starta i finalen.
Maja Dahlqvist, längst till höger, krokade ihop med Moa Lundgren i sprintsemifinalen under Sverigepremiären i Gällivare förra helgen, flyttades bak i resultatlistan och fick inte starta i finalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När längdsäsongen drar i gång på allvar på fredag ökar risken för att bli diskad.

Det nya regelverket är tuffare mot åkare som skapar incidenter i spåret.

– Juryn har inte mycket att välja på, det kommer att bli hårda bedömningar, säger Ludvig Remb, regelexpert på Svenska skidförbundet.

Säsongen hann knappt börja förrän Maja Dahlqvist fick gult kort och av juryn placerades sist i sin sprintsemifinal för att hon förstört Sverigepremiären för Moa Lundgren.

På fredagen inleds världscupen med den individuella sprinten i finska Ruka och då blir det ännu tuffare tag.

Med fjolårssäsongens incidenter i minne har Internationella skidförbundet (Fis) tittat över regelverket för att slippa slagsmål i målfållan, åkare som som fäller varandra och stavar som bryts.

– Man vill ha mer fair play, konstaterar Ludvig Remb.

En arbetsgrupp med bland annat före detta landslagsåkaren Ida Ingemarsdotter och norske stjärnan Johannes Høsflot Klæbo har utformat det nya regelverket.

Sverigepremiären i Gällivare förra helgen var första gången som de nya reglerna tillämpades.

– Det är tydligare vad den aktive får göra och inte göra vid en omkörning. Det ligger ett väldigt stort ansvar hos varje individ att ta ställning till om det går att köra om utan att förstöra för någon, finns det en lucka?

Ludvig Remb var på plats på Sverigepremiären i Gällivare när Maja Dahlqvist åkte in i Moa Lundgren.

– Maja kliver in framför Moa och då uppstår den här incidenten. Hon förstörde helt enkel för Moa och då säger regeln att om det har haft en betydande påverkan på slutresultatet så ska man bedöma det som en diskvalifikation, eller så blir åkaren rankad sist i heatet.

Dahlqvist blev inte diskad men placerades sist i sitt semifinalheat och fick slutplaceringen tolv.

– Det ska vara tuffare bedömningar och färre alternativ för juryn, det blir mer svart eller vitt, säger Remb.

Dahlqvist fick även ett gult kort vilket hänger kvar, får Dahlqvist ett till så blir hon automatiskt diskkvalificerad vid den tävlingen, sedan nollställs varningarna igen.

Efter regeländringen kan situationer, som den mellan Alexander Bolsjunov, Ryssland, och Joni Mäki, Finland, under tävlingarna i Lahtis i fjol, bedömas annorlunda.
Efter regeländringen kan situationer, som den mellan Alexander Bolsjunov, Ryssland, och Joni Mäki, Finland, under tävlingarna i Lahtis i fjol, bedömas annorlunda. Foto: Jussi Nukari/AP

Fis har under hösten digitalt informerat eliten, ledare och delegater om ändringarna efter en fjolårssäsong som innehöll ett flertal incidenter som upprörde både åkare och ledare.

Ryssen Alexander Bolsjunov tyckte att finländaren Joni Mäki stängde hans väg in på upploppet när de gjorde upp om andraplatsen i stafetten i Lahtis.

Mäki valde att gå över i det spår som Bolsjunov kom farande i, stoppade ryssens framfart och snodde åt sig andraplatsen bakom Norge.

Ryssen tappade humöret, slog med staven mot Mäki och efter målgång körde han bryskt omkull finländaren.

Dagens regelverk säger att fördelen av att kunna välja sin bästa linje inte får missbrukas till nackdel för andra tävlande till exempel genom att plötsligt ändra sin åklinje eller i onödan behålla en vald linje.

– Om man följer de nya reglerna så blir det nog ganska stora konsekvenser. Det nya regelverket som juryn ska arbeta efter är hårdare än tidigare, konstaterar Remb.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt