Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/experten-tror-pa-fotboll-i-sommar-utan-publik/

SPORT

Experten tror på fotboll i sommar – utan publik

I sommar kan allsvenskan i fotboll vara i gång igen, dock utan publik, tror smittskyddsexperten Johan Giesecke. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll i Italien och Sverige i juni är ingen orimlighet, men OS i Tokyo kan vara i farozonen även nästa år om det inte finns ett vaccin.

Det spår den förre statsepidemiologen Johan Giesecke.

TT Text

När och under vilka förutsättningar kommer idrotten kunna återvända till arenorna runt om i världen? Många undrar och spekulerar, men ingen vet.

Smittskyddsexperten Johan Giesecke, rådgivare till världshälsoorganisationen WHO och tidigare statsepidemiolog, kommenterar här några av de mer eller mindre konkreta framtidsplanerna som finns i idrottsvärlden.

OS i Tokyo, med start 23 juli nästa sommar. Forskaren Devi Sridhar, professor vid universitetet i Edinburgh med global hälsa som expertområde, anser att planerna på ett OS nästa sommar är ”väldigt orealistiska” om det inte finns ett vaccin då. Giesecke ser också hinder för ett evenemang som ska samla en mängd utövare från hela världen, även om det ligger långt fram i tiden.

– Ja, det tror jag kan bli svårt och det beror inte på Sveriges hållning, utan på att andra länder kommer vara mer försiktiga på den punkten. Och ett vaccin tar längre tid än de flesta tror, säger han.

• Allsvensk premiär den 14 juni, vilket är det nya startdatumet som Svenska fotbollförbundet har tagit sikte på.

– Det finns en viss möjlighet, men i så fall utan publik skulle jag gissa. Publik blir nog inte aktuellt förrän efter sommaren, säger Giesecke och upprepar därmed den nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnells spådom.

– Jag tror att man måste se att smittspridningen verkligen har avtagit innan man gör lättnader av den typen. Det dröjer några månader innan man kan göra det, även om det kommer se mycket bättre ut redan i slutet av maj.

• Återstart av Serie A i månadsskiftet maj/juni, inför tomma läktare. Italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina säger att man kan börja spela då i det hårt coronadrabbade landet.

– Det kan jag tänka mig att de går med på där. Det kommer bli väldigt olika i olika länder, men det är säkert också delvis ett politiskt beslut hur viktigt man tycker det är att matcherna spelas. Och jag har en känsla av att det spelar större roll i Italien än i Sverige och andra länder, säger smittskyddsexperten.

• Återstart av den amerikanska PGA-touren i golf den 11 juni. Den stora majoriteten av spelarna befinner sig redan i USA och målet är att åtminstone de fyra första veckornas tävlingar ska genomföras utan publik.

– Golf låter som en ganska trygg sport ur smittskyddssynpunkt, kroppskontakten är obefintlig. Jag spelar inte golf men av bilder man ser på tv verkar det vara gott om plats för de som är där, säger Giesecke.

Läs mer: Japansk virusexpert tvivlar på OS nästa år

Ämnen i artikeln

Fotboll
Golf

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt