Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Experterna: Obegripligt att Johaug friades

Therese Johaug tog till synes några skejtskär i finalen i tisdagens klassiska sprint, men klarade sig undan bestraffning.
Therese Johaug tog till synes några skejtskär i finalen i tisdagens klassiska sprint, men klarade sig undan bestraffning. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

De nya reglerna är tydliga. Smygskejt ska straffas. Men när de manliga åkarna straffades klarade sig Therese Johaug undan helt.

Den norska stjärnan hade redan ett gult kort i Tour de Ski och efter att ha tagit vad som såg ut som flera skejtskär i finalen tisdagens klassiska sprint kunde hon ha blivit diskad från hela touren.

Men efter förhör i juryrummet kom Therese Johaug undan bestraffning helt.

– Det är folk som fått guld kort för mycket, mycket mindre förseelser än vad det där var, säger Radiosportens expert Torgny Mogren enligt Expressen.

Therese Johaug tog till synes lika många skejtskär som Maurice Manificat och Niklas Dyrhaug. Manificat fick ett gult kort och Dyrhaug diskvalificerades. Men Johaug klarade sig alltså undan bestraffning. Ett andra gult kort hade betytt ett tidstillägg på tre minuter eller diskning från hela touren.

– Vi såg på klippet, hon förklarade sig och vi fastslog att det inte rörde sig om att hon skejtade. Vi såg på klippet att det i alla fall var en intressant sak, säger juryledaren Arne Sandvold till NRK enligt Expressen.

Torgny Mogren har också granskat bilderna från sprinten.

– Jag tycker att det var ganska klart att det var för många skär. Det var lite för uppenbart. Hon hängde inte med riktigt och så gjorde hon två skejtskär och kom ikapp, säger Mogren.

– Jag tror att de tog hänsyn till att det var Tour de ski och att hon redan hade ett gult kort. Hade hon inte redan haft ett gult kort, då hade hon fått ett nu.

Vinterstudions expert Anders Blomquist är inne på samma linje.

– Om man jämför med det Johaug gör är det helt obegripligt. Han gör ett betydligt mindre regelbrott. Jag har svårt att förstå juryn, säger han till SVT om Manificats gula kort.

Johaugs stjärnstatus spelar in, tror Blomquist.

– Jag tror det spelar jättestor roll. Och det retar mig lite. Sen tycker jag att man ska bedöma lika oavsett om det är ett första eller ett andra gula kort. De måste hålla på regelverket för att få konsekvens, säger han till SVT.