Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/explosion-i-prispengar-fredricson-red-in-over-20-miljoner/

Sport

Explosion i prispengar – Fredricson red in över 20 miljoner

Peder Fredricson tillsammans med Christian K när de i höstas tävlade i New York när Global Champions Tour avgjordes där för första gången. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hoppsporten är i förändring. De senaste åren har prissummorna ökat rejält.

För fem år sedan toppade Rolf-Göran Bengtsson statistiken efter att ha ridit in 7,9 miljoner kronor.

2019 toppar tysken Daniel Deusser pengalistan med 28,1 miljoner.

Sammanlagt var det fyra ryttare som förra året red in över 20 miljoner kronor, en av dem var svenske stjärnan Peder Fredricson.

– Den här utvecklingen är otroligt viktig, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Det kan bland annat leda till att flera hästägare väljer att behålla hästarna längre, och kanske till och med är beredda att köpa ytterligare en häst, fortsätter han.

Det är statistik från hippomundo.com som visar att något har förändrats inom hoppsporten.

– En förklaring till den utveckling vi ser är det playoff med stora prispengar som lagtävlingen Global Champions League införde 2018, berättar Henrik Ankarcrona.

I år fick till exempel det segrande laget dela på drygt 28 miljoner kronor.

Skapandet av Global Champions Tour, där lagtävlingen ingår, har över huvud taget drivit upp prissummorna inom hoppsporten.

Men det finns också andra förklaringar.

2017 toppade Ken Farrington från USA penningligan med 19,8 miljoner svenska kronor.

Steget ner till tvåan Harrie Smolders från Nederländerna var stort. Smolders stannade på 13,4 miljoner.

Året efter var det tysken Marcus Ehning som med sina 25 miljoner red in mest. Tvåan Maikel van der Vleuten från Nederländerna tog sig precis över 20-miljonersgränsen med sina 20,4 miljoner medan trean spanjoren Eduardo Alvarez Aznar red hem 16 miljoner.

2019 blev två ryttare fyra. 

”Vi vill inte att det här ska bli en sport bara för de rika”

Penningligan för förra året toppas av tysken Daniel Deusser med 28,1 miljoner. Tvåan EM-guldmedaljören Martin Fuchs från Schweiz stannade på nästan 23 miljoner.

På tredje plats hittar vi svenske stjärnan Peder Fredricson som med sina 22,8 miljoner mer än fördubblade inridna prispengar jämfört med året före. 

Även fyran irländaren Kenny Darragh tog sig över 20-miljonersgränsen med sina 21,7 miljoner.

Värt att notera är också att de sju främsta på 2019 års lista red in mer än trean Eduardo Alvarez Aznar gjorde 2018.

– Hoppsporten som helhet växer i flera länder, vilket gör att intresset ökar från både tävlingsarrangörer och sponsorer.

Tar vi ett ännu längre steg bakåt blir den utveckling som skett ännu tydligare.

2014 var det för första och hittills enda gången en svensk ryttare som toppade pengaligan.

Det året hade Rolf-Göran Bengtsson ridit in 7,9 på miljoner på sina sammanlagt 140 starter det året.

Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona ser positivt på utvecklingen. Foto: TT

För ryttarnas del betyder inte inridna prispengar att allt hamnar på deras bankkonto. Prissumman ska delas med hästens ägare – det hör till ovanligheterna att toppryttare äger sina hästar.

Hur fördelningen ser ut varierar från ryttare till ryttare och från hästägare till hästägare. Det finns också ryttare som är anställda i ett stall. Där har de en fast lön och får därför bara en mindre del av de inridna pengarna.

Ökningen av prissummor kan ha positiv effekt när det gäller hästägares vilja att satsa på sporten.

– Hästarna kostar mycket pengar, framför allt i inköp så klart men även i underhåll. I och med den här utvecklingen kan ägarna till de bästa ryttarnas hästar faktiskt göra en hyfsad affär, säger Henrik Ankarcrona.

– De får kanske inte tillbaka insatsen i hästen – den finns i och för sig kvar och kanske till och med ökar med framgångar – men de kan få täckning för sina löpande kostnader och till och med få en form av utdelning vid årets slut.

– Exakt hur mycket beror så klart på hur uppgörelsen mellan hästägaren och ryttaren ser ut, men det är klart att när vi pratar om så här stora pengar finns det pengar till alla.

– Själva investeringen när man köper hästen gör man med pengar som man har, men sedan ska det finnas pengar till de löpande kostnaderna också. Alla behöver täcka sina kostnader, och den delen kan självklart vara jobbig för många. Då är det klart att prispengarna får stor betydelse.

Kan du se någon fara med ökningen av prispengarna?

– Det kan locka till att vissa hästar används alldeles för mycket, och att det blir en hets att rida flera tävlingar än man borde. Något som kommer att straffa sig för hästar är som bekant inga maskiner, säger Henrik Ankarcrona.

– Men den faran tror jag egentligen redan blåst över. När saker och ting växer vill man vara med överallt, men i dag har de flesta lärt sig att förhålla sig till det ökade antalet tävlingar och sansat sig.

– För ska man bygga långsiktigt måste man lära sig att välja.

Även om det är etablerade ryttare som har flera topphästar som tjänar de stora pengarna har ökningen av antalet tävlingar och prispengar också haft betydelse för de som ännu inte har nått den statusen.

– Vi vill att flera ska få chansen att tävla internationellt så att bredden på sporten växer. Vi vill inte att det här ska bli en sport bara för de rika, och som det är nu finns det utrymme för alla, säger Henrik Ankarcrona.

Peder Fredricsons avancemang i pengaligan från 23:e plats 2018 till tredje plats 2019 går att härröra till den penningstinna lagtävlingen Global Champions League.

Det visar inte minst statistiken över vilka hästar som tjänade mest under 2019. Den listan toppas av Fredricsons Christian K, som ägs av H&M-arvingen Charlotte Söderström.

Christian K hoppade förra året in 14 miljoner kronor, och största delen av den summan kom från från finalen i Global Champions League där Peder Fredricson och Christian K ingick i det segrande laget Shanghai Swans.