Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/f1-experten-jag-tror-ferrari-vinner-vm-i-ar/

Sport

F1-experten: ”Jag tror Ferrari vinner VM i år”

Dags för ny tvekamp mellan Lewis Hamilton, Mercedes, och Sebastian Vettel, Ferrari? Red Bulls Max Verstappen vill nog också blanda sig i VM-fajten. Foto: William West/AFP

Lewis Hamilton har blivit världsmästare fyra av de fem senaste åren. När britten inte vann 2016 så var det stallkamraten Nico Rosberg som tog titeln. Kan någon rubba Mercedes dominans?

– Jag tror Ferrari tar det i år, säger Viasats expertkommentator Janne Blomqvist inför helgens formel 1-premiär i Australien.

Rätta artikel

Utan pengar kan du glömma titlar i formel 1. Eller som Janne Blomqvist uttrycker det:

– Hur bra förare du än är så är du aldrig bättre än de grejer du har att köra med.

Därför kommer årets VM att återigen handla om tre stall: Mercedes, Ferrari och Red Bull.

Efter försäsongstesterna snackas det mest om Ferrari.

I fjol vann Sebastian Vettel de två inledande loppen. Men ändå det blev minst sagt ospännande mot slutet av säsongen – frågan var inte om utan när Hamilton skulle säkra titeln.

– Ferrari krackelerade under press. Nu har de bytt stallchef, från en butter typ till en mycket mildare, och tonläget har ändrats och det tror jag kan främja hela teamet.

– Vettel kommer inte att göra samma onödiga misstag som i fjol. Jag tror Ferrari tar det i år, säger Janne Blomqvist.

Janne Blomqvist har kommenterat formel 1 sedan 1997. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

För Red Bull är det upp till bevis. Stallet har bytt från Renault- till Hondamotor och enligt egen utsago är de näst snabbast efter Ferrari. Men det återstår att se. Viasats expert tror att kvalen kommer att fortsätta vara deras akilleshäl.

Att Max Verstappen är given etta i år med ett större ansvar, efter förra årets interna kamp med Daniel Ricciardo, är ingen nackdel för honom eller stallet.

Men stallen visar inte alla kort under försäsongen. Det är först i lördagens kval som de visar allt de har. Och Janne Blomqvist tror att det kan ta flera lopp innan man kan börja se vartåt säsongen barkar.

Om vi får en spännande titelfajt eller inte. 

I väntan på det nya regelverket 2021 har i alla fall F1-ledningen försökt få till mer spännande racing. Nya regler för bilarna, främst avseende fram- och bakvingen, ska minska turbulensen för bilen bakom och underlätta omkörningar.

Förarna ska enligt Janne Blomqvist vara positiva, men han vill se fler förändringar. Mer mekaniskt grepp från däck och fjädring och mer effekt, mindre hjälp av aerodynamik.

– Bilarna är som strykjärn på banan och det ser coolt ut för det går jädra fort. Men de är så beroende av ren luft för att få till det (och det får man inte om man ligger nära en annan bil) och det är racingen som blir lidande.