Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Få besked – men Ishak var ett utropstecken

Mikael Ishak (nr 20) gjorde det svenska målet. Nicklas Bärkroth, Melker Hallberg och Sebastian Eriksson.
Mikael Ishak (nr 20) gjorde det svenska målet. Nicklas Bärkroth, Melker Hallberg och Sebastian Eriksson. Foto: Marcus Ericsson/TT

Sverige spelade 1–1 mot Estland, i säsongens första landskamp. En match med tydlig karaktär av träningslandskamp, där målskytten Mikael Ishak var nära att nicka in ett segermål i slutminuten.

Januariturnén i Förenade Arabemiraten är detsamma som prövningens tid för Erik Hamrén. Det är nu han får möjlighet att inventera det allsvenska skafferiet, då utlandsproffsen inte är tillgängliga.

Och i år finns en extra motivation för spelarna, i form av stundande EM-slutspel följt av OS i Rio för de som är födda 1993 eller senare.

Vilka kan ha möjlighet att jobba sig in i respektive trupper?

Inför EM har snacket på förhand handlat om Anton Tinnerholm och Gustav Svensson, som fanns med i EM-kvalet. Samt allsvenske skyttekungen Emir Kujovic, mittfältaren Marcus Rohdén plus målvakterna Karl-Johan Johnsson eller Patrik Carlgren.

Kujovic torde ligga närmast till, eftersom landslaget saknar en måltjuv vid sidan av Zlatan.

Kujovic var en av sex spelare som Hamrén bytte ut efter första halvlek. Men under de 45 minuter han spelade skapade Norrköpingsanfallaren två möjligheter. Det första, ett friläge, hade han förmodligen förvaltat bättre om han varit i säsong. Det andra, en styrning, som tyvärr gick mitt på målvakten, visade att han är just en måltjuv.

Redan innan avspark hade Hamrén bestämt sig för sex byten i halvtid. Det handlade om anfallarna, yttermittfältarna och ytterbackarna. Byten som gav ett bättre passningstempo, och ett rörligare spel, i andra halvlek. Med dryga halvtimmen kvar bytte Hamrén även in innermittfältarna Sebastian Eriksson och Melker Hallberg.

Sebastian Eriksson hade dock bara varit inne en minut när han spelade rakt in i planen mot Emil Bergström, som stod på fel fot. Det blev en ”indianare” som esterna snappade upp, och Albert Prosa kunde göra 0–1.

En kvart senare kvitterade Mikael Ishak, sedan duktige Gustav Engvall jobbat fram bollen till Sebastian Eriksson. Ishak styrde in skottet framför den utrusande målvakten.

Vilka besked gav då mötet med Estland?

Inte så värst många. Marcus Rohdén och Gustav Svensson, innermittfältarna, var de mest framträdande före paus. Kujovic skapade möjligheter. Ishak var ett utropstecken.

Men matchbilden stördes av alla byten, totalt tio stycken.

Debutanten från Djurgården, Kerim Mrbati, tvingades lämna planen med en befarad knäskada.

– Tyvärr ser det ut som en ganska allvarlig knäskada, men jag hoppas att jag har fel, sade förbundskaptenen Erik Hamrén.