Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Facebookhästens OS-chans avgörs vid ett skotskt slott

Sara Algotsson Ostholt på hästen Reality har chansen att kvala in till OS i Rio de Janeiro när EM i fälttävlan avgörs i Skottland.
Sara Algotsson Ostholt på hästen Reality har chansen att kvala in till OS i Rio de Janeiro när EM i fälttävlan avgörs i Skottland. Foto: Roland Thunholm/Bildbyrån

OS i London 2012 gav henne ett nytt smeknamn. Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt blev ”Silver-Sara”.

Nu ställs hon inför en ny utmaning. Ska Sara få chansen att försvara sitt OS-silver i Rio de Janeiro nästa år krävs succé i EM i Skottland som inleds på torsdag.

– Vi måste lyckas att kvala till OS. Jag vill inte ens tänka på vad som skulle hända om det inte går vägen. Vi är ett bra gäng och nu ska vi visa det. Vi var i samma läge inför OS i London och den gången lyckades vi. Vi vet vad som krävs av oss och vi vet att vi kan göra det, säger Sara Algotsson Ostholt utan minsta tvekan i rösten.

– I genrepet i Aachen gjorde vi inte vår bästa insats (laget kom sjua), men vi lärde oss något av det. Vi fick alla tydliga besked på vad vi behövde jobba med och vilka skruvar vi måste vrida ett varv till på. Det är vad vi har gjort sedan dess.

Vad är det du och din häst Reality har jobbat mest med de här sista veckorna före EM?

– Vår hoppning var inte den bästa i Aachen och jag insåg att det måste vi göra något åt.

Till sin hjälp för att förbättra hoppningen har hon haft den tidigare elitryttaren i hoppning Maria Gretzer, som under flera år hjälpt fälttävlanslandslaget. Under ett par dagar var hon på plats hos Sara Algotsson Ostholt i Tyskland för att finnas som stöd under hoppträningarna.

– Även fälttävlansryttarens veckor har bara sju dagar och det är svårt att hinna med att lägga lika mycket tid på alla tre discipliner som ingår i vår sport. Därför måste vi ibland prioritera. Tidigare i år tränade vi mycket dressyr och i Aachen lossnade det. Därför kändes det okej att de sista veckorna före EM lägga dressyren lite åt sidan och i stället koncentrera oss på hoppningen.

Det svänger snabbt i idrottens värld.

För tre år sedan var svensk fälttävlan het. Sara Algotsson Ostholts individuella silvermedalj tillsammans med hästen Wega och lagets fjärdeplats i OS i London visade att sporten var på väg uppåt.

Några månader efter OS-silvret startades ett upprop på Facebook för att hon skulle få behålla sin framtida tänkta mästerskapshäst Mrs Medicott. Insamlingen gav Sara ett tydligt besked på att hennes insats väckt uppmärksamhet.

På kort tid samlades drygt 800.000 kronor in och Sara Algotsson Ostholt kunde köpa loss stoet från den tidigare ägaren. I samband med ägar­bytet ändrades också stoets namn från Mrs Medicott, som var förre ägarens företagsnamn, till Reality.

Året efter OS blev lika lyckat för både Sara och svensk fälttävlan i stort.

På sensommaren 2013 arrange­rades EM i fälttävlan på Ribersborg i Malmö. Storpublik följde mästerskapet med den högsta publik­siffran under den spektakulära terräng­ritten.

EM 2013 var också Sara och Realitys mästerskapsdebut och ekipaget ingick i det svenska laget som red hem ett EM-silver.

Nu två år senare är Sara Algotsson Ostholt, som missade förra sommarens VM eftersom hon var höggravid med sin och maken Franks andra barn, och Reality redo för sitt andra mästerskap tillsammans. Men nu är förutsättningarna helt annorlunda.

Svensk fälttävlans ljusnande framtid har förvandlats till ett fråge­tecken.

VM i Normandie 2014 blev ett svenskt misslyckande. Skadade hästar gjorde att Sverige hade svårt att ens få ihop ett lag, och de tre ekipagen som till slut ingick i laget klarade inte av att redan där säkra OS-platsen.

Problemen har fortsatt i år. Dagarna före EM-truppen skulle presenteras stod det klart att varken Ludwig Svennerståls bästa häst King Bob eller Louise Svensson Jähdes bästa häst Utah Sun kunde starta på grund av skador.

– Saker händer när djuren är inblandade. Det är bara att gilla läget och som tur väl är har både Louise och Ludwig bra andrahästar som de nu rider i stället, säger Sara Algotsson Ostholt.

EM i fälttävlan avgörs på skotska slottet Blair Castles marker och det är sista chansen för de europeiska lagen att kvala in till OS i Rio. Två platser finns det kvar att slåss om.

Misslyckas Sverige i EM finns dock fortfarande en liten chans att vi trots det får se några svenska fälttävlansryttare i Rio de Janeiro. I början av nästa år görs en speciell olympisk rankning där de ryttare som inte kommer från länder som är kvalade finns med.

Via den rankningen kan Sverige få ett antal individuella platser i Rio. SOK, Sveriges olympiska kommitté, avgör sedan om platserna ska användas och vilka ekipage som i så fall ska få åka.

– Jag har lagt upp hela min tävlings­säsong med utgångspunkt att vi ska kvala som lag och därför inte alls brytt mig om att jaga några egna individuella OS-poäng. Så vad som händer om vi inte lyckas har jag ingen aning om, säger Sara.

– Skulle det värsta inträffa får jag ta tag i det när det har hänt, men det är inget som jag tänker bry mig om nu. Säsongen är ju i princip slut när EM är avgjort, men kanske finns det några tävlingar kvar som jag kan åka till för att försöka ta poäng.

Det svenska laget samlades på fredagen i norra England. Tidigt på tisdagsmorgon åker de mot Skottland och Blair Castle.

Två dagar senare inleds jakten på den viktiga OS-biljetten. Och på EM-medaljerna naturligtvis.

Fakta.EM i fälttävlan

Avgörs på slottet Blair Castle i Skottland 10–13 september.

Dressyren avgörs den 10–11, terrängritten den 12 och hoppningen den 13.

Uttagna svenska ekipage är:

Sara Algotsson Ostholt/Reality, Ludwig Svennerstål/Franzipan, Anna Nilsson/Luron, Niklas Lindbäck/Cendrillon, Johan Lundin/Johnny Cash och Louise Svensson Jähde/Viva.

Vilka fyra som kommer att ingå i laget och vilka två som enbart rider individuellt avgörs inte förrän dagarna före mästerskapet inleds.

Två OS-platser står på spel.

De tre bästa av de fyra lagryttarnas resultat räknas.

Kvalade sedan tidigare är: Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Irland.

Sveriges tuffaste konkurrenter är bland annat Frankrike, Spanien och Belgien.

Lyckas inte Sverige bli ett av de två lagen som kvalar till OS i Rio de Janeiro 2016 får de svenska ekipagen hoppas på att Sverige i början av nästa år tilldelas individuella OS-platser. De delas ut efter en speciell olympisk rankning. DN