Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fackbas-kritisk-qatar-visar-upp-en-falsk-fasad/

Sport

Fackbas kritisk: ”Qatar visar upp en falsk fasad”

Arbetare jobbar med bygget av Al Bayt-stadion i Al Khor, 30 kilometer norr om Doha. Arenan kommer att användas under fotbolls-VM i Qatar 2022. Foto: Kamran Jebreili/AP

Myndigheterna i Qatar har vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsvillkoren för delar av landets drygt två miljoner migrantarbetare, men för den stora majoriteten kvarstår problemen.

– Man väljer att visa upp en falsk fasad, säger fackföreringsbasen Johan Lindholm, nyligen hemkommen från en resa i VM-landet.

Bilden bekräftas av en rapport från Amnesty International, som publiceras på torsdagen.

Nästa vecka invigs VM i friidrott i Doha. Qatar har kritiserats för sitt sätt att behandla de uppskattningsvis 2,2 miljoner migrantarbetare som finns i landet. Kritiken ledde fram till att Qatar 2017 skrev under ett avtal med den internationella arbetstagarorganisationen ILO (International labour organization) om att erbjuda drägliga arbetsvillkor.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, som under lång tid engagerat sig i frågan och nyligen kommit hem från en resa i landet, säger att det finns tecken på förbättring, men att regimen i Qatar väljer att visa upp åtgärder man vidtagit kring de arbetsplatser som är direkt inblandade i förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.

– De mellan 30.000 och 50.000 personer som är involverade i arenabyggena har fått det lite bättre, men de utgör ju bara en liten del av de här två miljoner arbetarna och många av dessa lever fortfarande under slavliknande förhållande, säger Lindholm.

Han grundar sin bedömning på möten han hade med arbetare och deras lokala företrädare under resan. På dagarna visade VM-arrangörerna upp arenabyggena och redogjorde för de förändringar som gjorts bland annat efter kritik från ILO och Fifa, det internationella fotbollsförbundet. På kvällarna träffade den fackliga delegationen andra byggnadsarbetare och kvinnor sysselsatta på hotell och i hushållssektorn, som vittnade om trakasserier och uteblivna löner.

Förändringar har gjorts i det kritiserade Kafalasystemet, som starkt begränsar arbetarnas rättigheter och till exempel innebär att arbetsgivare tagit hand om gästarbetares pass så att de inte har kunnat återvända till sina hemländer när de så önskat. Lindholm menar att många av de förbättringar som genomförts, till exempel möjligheten att anmäla en arbetsgivare, sällan används.

– Byggnadsarbetare jag mött känner att en anmälan bara skulle innebära ännu mer problem. Man litar inte på att det här sköts på ett professionellt sätt, säger Lindholm.

Den dystra bilden bekräftas av en rapport, som släpptes av Amnesty International på torsdagen. Den visar också att det finns arbetare som anmält sina fall, men att det lett till få åtgärder.

Människorättsorganisationen har undersökt förhållandena vid tre stora företag, Hamad bin Khaled bin Hamad (HKH), United Cleaning och Hamton International, och funnit 2.000 arbetare vars löneutbetalningar dröjt i månader. Över 1.600 av dessa vågade anmäla sina fall, men myndigheterna har efter Amnestys uppmaning inte kunnat presentera information kring hur många av ärendena som behandlats och lösts.

Enligt Amnesty fick några av anmälarna till slut delar av den ersättning de hade rätt till – i utbyte mot att de skulle dra tillbaka sina klagomål, men majoriteten återvände till sina hemländer utan någon ersättning.

Ami Hedenborg, Amnestys svenska talesperson, säger att hon har samma bild som Johan Lindholm när det gäller de förändringar som myndigheterna genomfört.

– Det som på papperet ser ut som förändringar är inte det. Man försöker snygga till det där det finns uppmärksamhet, i det här fallet när det gäller arenorna för fotbolls-VM, men vår rapport visar att många migrantarbetare fortfarande åker hem tomhänta, säger Hedenborg.

Hon betraktar det som ett framsteg att Qatar skrev under ILO-avtalet år 2017 om att förbättra systemet för arbetare, inklusive reformera lagar och göra rättssystemet tillgängligt, men att det är viktigt att se till att överenskommelsen nu efterlevs.

Regimen i Qatar har kritiserats för att försöka dölja missförhållanden i landet och förbättra sitt rykte genom att arrangera stora idrottsevenemang – så kallad sportwashing. Andra exempel på begreppet är sommar-OS i Peking 2008 och vinter-OS i Sotji 2014.

Hedenborg ser VM-arrangemangen i Qatar som tydligt exempel på att sport är politik. Hon menar också att det är viktigt att människorättsorganisationer och massmedier fortsätter att rapportera kring missförhållanden och att de idrottare och ledare som ska tävla i landet ställer frågor och krav.

– Precis som ett företag som gör affärer med ett sådant här land har kända idrottspersoner som åker dit ett ansvar för att hålla den här frågan levande. Det här gäller inte minst när mästerskapet är över, säger Hedenborg.

Läs mer: ”Fortfarande VM-arbetare som behandlas som djur” (efter Byggnads besök 2017)