Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/falck-om-uppmarksamheten-efter-vm-silvret-vill-att-sporten-ska-vaxa/

Sport

Falck om uppmärksamheten efter VM-silvret: Vill att sporten ska växa

Mattias Falck vann VM-silver i våras. Foto: Per Hällström

I våras vann Mattias Falck VM-silver – och fick mycket uppmärksamhet.

Under torsdagen inleder den svenske bordtennisstjärnan turneringen Swedish Open Championships i Stockholm.

– Det är en väldigt tuff tävling, säger 28-åringen.

Mattias Falck har haft ett minst sagt lyckat 2019. I april avancerade svensken hela vägen till VM-final, där han dock förlorade mot Ma Long med 1–4 i set. I början av september nådde dessutom Falck och det svenska bordtennislandslaget semifinal i lag-EM. 

De kommande dagarna ska nu Mattias Falck tävla hemma i Sverige när den internationella tävlingen Swedish Open Championships (SOC) går av stapeln i Eriksdalshallen i Stockholm. 

– Formen är på uppåtgående och de senaste matcherna som jag spelat i Tyskland har gått bra, berättar Falck, som både tävlar i singel och mixdubbel i Stockholm. 

– Det är en väldigt tuff tävling och det är många toppspelare här. Men jag hoppas kunna göra det bra och ta mig till semifinal och förhoppningsvis kan jag göra mina bästa matcher när det gäller som mest.

Hur är det att tävla på hemmaplan?

– Jag tycker alltid det är roligt och det brukar vara mycket folk på plats. Jag har spelat väldigt bra två av de tre senare åren i turneringen och hoppas kunna göra det nu också. 

Efter VM-silvret i våras fick Falck mer uppmärksamhet än vad han är van vid. Roligt, menar 28-åringen. 

– Det var en otrolig framgång och det blev mer uppmärksamhet för både mig och pingisen i stort. Vi vill att sporten ska växa och synas mer och det har den gjort nu, säger han. 

Har det varit jobbigt på något sätt?

– Absolut inte. Det är en jätteframgång för mig och jag har haft höga mål hela tiden. Jag har varit topp tio på världsrankningen ett bra tag och nu ska jag bara fortsätta att utvecklas. 

Till OS i Tokyo nästa år har varken Falck eller Sverige som lag kvalificerat sig. I januari spelas ett kval till lag-OS i bordtennis, där Falck hoppas att Sverige kan göra bra ifrån sig. En plats för Sverige i mästerskapet innebär nämligen automatiskt två platser till singelturneringen i Tokyo. 

– Vi är väldigt tajta som grupp och har bra sammanhållning. Dessutom har vi bra utveckling i svensk pingis och det ser lovande ut, säger Falck. 

Om Sverige inte skulle lyckas kvalificera sig som lag finns flera tillfällen i vår att kvala in till OS som singelspelare. 

Läs mer:

Jörgen Persson kvar i landslaget över OS 

Falck gav bort boll i VM-finalen: ”Vill inte vinna på fusk”