Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/falckkarlsson-till-vm-kvart-i-dubbel/

Sport

Falck/Karlsson till VM-kvart i dubbel

Mattias Falck och Kristian Karlsson är klara för kvartsfinal i dubbel i pingis-VM i Budapest. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mattias Falck hade en lyckad onsdag i VM i bordtennis i Budapest. Först säkrade han en plats i åttondelsfinal i singelspelet, sedan gick han till kvartsfinal i dubbel tillsammans med Kristian Karlsson. 

Svenskparet är nu bara en seger från VM-medalj.

Rätta artikel

Falck är numera rankad på 16:e plats i världen och är nu också bland de 16 kvarvarande i singelspelet. Han gjorde en helt felfri insats i tredje omgången mot Tiago Apolonia. Portugisen hade inte en chans mot svenskens artilleri.

Falck dominerade matchen igenom och vann fyra raka set med 11–6, 11–4, 11–5, 11–8.

– Jag har bra träff på bollen, jag lyckades sätta press på honom och fattar bra beslut hela tiden, säger Falck till TT.

Falck öser också beröm över sin coach, gamle världsmästaren Jörgen Persson, som skapar en trygghet på bänken.

– Vi har hittat ett bra samarbete. Jörgen är smart, taktisk, lugn och han har erfarenhet av likande situationer sedan tidigare.

Nu väntar sydkoreanen Lee Sangsu, rankad sexa och trea i senaste VM, i åttondelen.

– Vi möttes i lagtävlingen på OS i Rio 2016 och då vann jag med 12–10 i skiljeset, säger Mattias Falck.

Senare på onsdagen avancerade Falck till kvartsfinal i dubbel tillsammans med Kristian Karlsson, efter 4–1 i set mot Woojin Wang/Ganghyeon Park, Sydkorea. 27-åringarna är samspelta och har tidigare tagit brons i EM. Konkurrensen i VM är dock en helt annan.

I torsdagens kvartsfinal väntar Ovidiu Ionescu och Alvaro Robles från Rumänien respektive Spanien. Ionescu och Robles är i singel rankade 39 och 51 i världen, en bit bakom svenskarna som är 16 och 32.

Om Karlsson/Falck vinner kvartsfinalen är medaljen säkrad, eftersom det inte spelas några bronsmatcher i VM. Det är första gången på 22 år som ett svenskt par nått kvartsfinal i VM.