Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/falsterbo-ger-sig-in-kampen-om-vm/

Sport

Falsterbo ger sig in kampen om VM

Patrik Kittel tillsammans med hästen Delaunay under de internationella tävlingarna i Falsterbo. 2022 kan Kittel få rida om VM-medaljer inför hemmapubliken. Foto: Björn Lindgren/TT

Ett samlat ryttar-VM ser ut att vara historia. Allt tyder på att grenarna kommer att ha egna världsmästerskap.

Och då vill Falsterbo arrangera dressyr- och paradressyr-VM 2022.

– Intresset för dressyr är stort i Europa och vi tror att det skulle fungera riktigt bra med ett dressyr-VM hos oss, säger Jan-Olof Wannius, ansvarig för den internationella tävlingen Falsterbo Horse Show.

Rätta artikel

1990 arrangerades för första gången ett samlat ryttar-VM där flera olika grenar ingick. Platsen var Stockholm, och mästerskapet blev en publik- och arrangörssuccé.

Läs mer: Så hamnade Prins Philip och Pavarotti på Stockholms stadion

Sedan dess har ett samlat världsmästerskap arrangerats vart fjärde år, men problemen har hopat sig i takt med att mästerskapet har växt allt större med flera grenar och flera deltagare.

Flera arrangörer har fått ekonomiska problem, och förra årets ryttar-VM i Tryon i North Carolina gick mycket fel organisatoriskt, och publiken uteblev.

Det är bakgrunden till att FEI, internationella ridsportförbundet har öppnat för att överge idéen om ett samlat VM vart fjärde år, och i stället dela upp det grenvis.

Som ett första steg har FEI därför beslutat att undersöka hur stort intresset är för att arrangera ett VM i någon av grenarna.

Senast torsdagen den 28 februari ska en intresseanmälan vara inlämnad, och bland dem som kommer att anmäla sitt intresse finns alltså Falsterbo.

– Intresset för dressyr är stort i Europa och vi tror att det skulle fungera riktigt bra med ett dressyr-VM hos oss, säger Jan-Olof Wannius, som är ansvarig för den årliga internationella hästtävlingen Falsterbo Horse Show.

– FEI har sagt att de vill att den som arrangerar dressyr-VM också samtidigt arrangerar paradressyr-VM (dressyr för ryttare med funktionsnedsättning) och det gör vi gärna. Personligen har mitt intresse för paradressyren växt ytterligare eftersom jag numera har en del kopplingar till sporten, fortsätter han.

Jan-Olof Wannius ingår i den ägargrupp som gick samman för att köpa en häst till Felicia Grimmenhag, som är en av Sveriges bästa paradressyrryttare.

I slutet av mars kommer de som har anmält intresse kallas till en workshop i Lausanne. Efter den får de sedan lämna in en formell ansökan.

– Vi har inga problem att klara det logistiskt och sportsligt, det som vi måste få större klarhet i innan vi lämnar en en formell ansökan är den ekonomiska delen. Vi har inget skyddsnät, ingen region eller kommun som garanterar eventuella underskott, utan vi måste vara säkra på att ekonomin är i ordning och balans, säger Jan-Olof Wannius.

– Det skulle dessutom inte vara bra för ridsporten i Sverige om det blir en upprepning av 60 miljoner back som det blev under ryttar-EM i Göteborg förra året.

Varför väljer ni dressyr och inte hoppning?

– Jag tror att det skulle vara att ta sig vatten över huvudet. Dressyren är väldigt stor i Europa och därför tror vi på bra publikstöd, men hoppningen är är ju ett snäpp till och att arrangera ett hopp-VM är nog lite för stort för oss.