Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fälttävlan inomhus lockar nya fans

Ludwig Svennerstål är en av profilerna i fälttävlan i Friends arena.
Ludwig Svennerstål är en av profilerna i fälttävlan i Friends arena. Foto: Jessica Gow/TT

Hög fart, spänning och hästar som inte alltid gör det väntade. Det är ett bra recept för publiksuccé. Inomhusfälttävlan har kommit för att stanna. I kväll väntar fartfest i Friends arena.

– Det är ett perfekt sätt att visa upp vår sport och nå en bredare publik, säger landslagsryttaren Ludwig Svennerstål.

– Sporten är inne i en förändringsfas och det här konceptet, som säkert kan utvecklas ytterligare, är en viktig del i den processen.

För ett år sedan fick den svenska publiken för första gången någonsin se inomhusfälttävlan när Sveriges första tävling arrangerades under de internationella tävlingarna på Friends.

Redan under premiäråret blev det succé. Publiken stod upp och klappade händerna under samtliga ritter.

På torsdagskvällen är det dags igen och landslagsryttaren Ludwig Svennerstål, som bor i England men är uppvuxen i Stockholm, ser fram emot att tävla inför hemmapubliken.

– Jag tror det till och med kan bli ännu mer drag på läktaren i år och jag är med för att vinna. Förra året valde jag nog inte rätt häst men det har jag gjort i år, säger Ludwig Svennerstål.

Vanlig fälttävlan består av tre delmoment: dressyr, terrängritt och banhoppning. Tävlingarna pågår över flera dagar.

Inomhusfälttävlans format är en förenklad variant.

Dressyren är helt borttagen och terrängritten och banhoppningen kombineras till ett enda moment. På banan inne på Friends kommer det både att finnas fasta hinder som på vanliga terrängbanor och som hästarna inte kan riva hur hårt de än slår i dem och rivningsbara hinder som finns på vanliga hoppbanor.

– Mot de rivningsbara hindrena måste man rida något mer försiktigt, säger Ludwig.

Vad finns det mer för svårigheter som ni inte är vana vid?

– Våra hästar är inte vana att gå inomhus och kan bli lite spända eftersom det blir ett helt annat tryck från publiken när de är samlade på ett och samma ställe och inte utspridda längs med en lång terrängbana.

Hindren som kommer att finnas inne i Friends arena kommer färdigbyggda från Tyskland. Där har inomhusfälttävlan funnits i flera år, men i övriga Europa är det inte lika vanligt än.

Enligt Ludvig Svennerstål är det dock bara en tidsfråga.

– Det kommer att växa och jag skulle till exempel gärna se att vi också får vara med under tävlingarna i Scandinavium, säger han.

Torsdagskvällens tävlingar på Friends är både en lagtävling och en individuell tävling.

Klicka på grafiken för att se den i större format:

Foto: