Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fansens-krav-pa-norlings-aik-res-er-skarp-er-segra/

Sport

Fansens krav på Norlings AIK: ”Res er, skärp er, segra”

Fansen kräver att Rikard Norlings spelare reser sig efter 1–4-förlusten mot IFK Norrköping och vinner söndagens derby mot Hammarby.
Fansen kräver att Rikard Norlings spelare reser sig efter 1–4-förlusten mot IFK Norrköping och vinner söndagens derby mot Hammarby. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Under helgens träningar på Karlberg möttes AIK:s ledare och spelare av banderoller vid sidan av plan. 

”Res er, skärp er, segra” och ”Vi tror på er framåt stolta AIK” är några av budskapen efter den tunga förlusten mot IFK Norrköping.

Efter fiaskot mot IFK Norrköping kräver fansen seger mot Hammarby. 

– Det känns bra att få stöttning. Det märks att fansen vill så mycket mer än vad de både kan och får göra. Jag vet inte hur många timmars arbete det är bakom banderollerna, säger tränaren Rikard Norling efter lördagens träningspass, det sista inför derbyt.

Det är ett stukat AIK som kliver in på Tele2 Arena för säsongens första derby mot Hammarby. Trots 1–4-förlusten mot Norrköping tvivlar inte Norling på sitt nya spelsystem.

– Inte en sekund, inte en sekund. Däremot är det uppenbart att vi behöver utveckla det.

AIK:s nya spel går ut på att spela man mot man, en taktik som sätter det individuella försvarsspelet på stora prov.

– Att vara naiv i det här läget och bara blunda och sticka ned huvudet i sanden gör jag absolut inte. Vi sätter oss i situationer där det kan vara öppet men då spelar det ingen roll om man spelar si eller så försvarsmässigt. Jag är fullt medveten om att det behöver göras insatser för att få ordning på vissa bitar. Det är en helhet som måste fungera, säger Norling.

I matchen mot Norrköping fick 18-åringarna Robin Tihi och Tom Strannegård samt 20-åringarna Bilal Hussein och Saku Ylätupa chansen från start.

Norling säger att han kommer fortsätta våga satsa på de unga spelarna.

– Absolut. Det är också de spelare som jag just nu tycker är bäst, det handlar inte om det skulle vara bestämt att vi ska spela med ett juniorlag, de ligger före de spelare som kanske är äldre och har lite mer erfarenhet.

Inför premiären mot Örebro talade Norling med entusiasm i rösten om det nya spelsättet.

– Vi går in i någonting som vi inte upplevt förut, konstaterade han.

Redan i andra omgången fick han rätt. 

Att ligga under med 4–0 efter 30 minuter hemma på Friends har AIK aldrig upplevt förut.

– Det var en jäkligt tuff upplevelse och det ska hanteras efter absolut bästa förmåga. Det är en kombination av att stå upp för spelarna, för det är väldigt lätt att peka ut individer och börja byta tidigt så de på något sätt får bära hundhuvudet när hela kollektivet fallerar.

Norling är inne på sin nionde säsong i AIK och tycker att rutin är viktigt när det blåser motvind.

– Att få det där i fejset när man gör en debutsäsong med AIK i allsvenskan skulle inte kännas bra, det är lätt att man börjar fatta beslut som är alldeles för impulsiva och ogenomtänkta. Det känns bra att man har erfarenhet och rutin att hantera det som hände i Friends.

Han vill inte säga att Hammarby är favorit i söndagens derby.

– Som det är just nu så är det klart att Hammarby ligger längre fram i sin process än vad vi gör, det råder inget tvivel om det. Samtidigt så är ett derby alltid ett derby, det gäller att komma rätt ut i det.

Efter derbyt väntar ett dubbelmöte med Malmö FF men Norling vill inte klaga på det tuffa spelschemat.

– Vi gillar det faktum att vi får lira fotboll nästan varannan dag. Vi ska åka ned till Malmö och spela cupmatch och tre dagar senare möter vi dem i allsvenskan hemma, det är inte läge för att springa runt och tycka synd om sig själv. 

Nebojsa Novakovic, som länge var assisterande tränare till Rikard Norling i AIK, påminde på Twitter om hur AIK efter två förluster på tre matcher i superettan övergav trebackslinjen och gick över till mer traditionella 4–4–2. Effekten blev att AIK vann serien överlägset och tog sig tillbaka till allsvenskan.

Norling skrattar högt när han får höra om ”Nesh” inlägg.

– Ja, just det, det var då det ja.

Läs också: Billborn: Vi får se om vi kan chocka dem

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt