Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/farjestads-guldhjaltar-tackar-nej-till-vm-hade-otur/

SPORT

Tunga besked för Tre Kronor – flera VM-återbud från NHL och SM-finalen

Minnesota Wild-backen Jonas Brodin tackar nej till VM-spel.
Minnesota Wild-backen Jonas Brodin tackar nej till VM-spel. Foto: Jeff Chiu/AP

Tre Kronors landslagsledning hoppas på förstärkningar till VM-truppen.

Men efter lördagens öppningsseger mot Österrike kommunicerades en rad återbud både från NHL och svenska mästarna Färjestad.

En som ännu inte har tackat nej är däremot Washingtons Nicklas Bäckström.

Sverige vann VM-premiären mot Österrike med bara 17 spelare anmälda till matchen. Detta för att hålla de återstående åtta platserna i den maximalt 25 namn stora truppen öppna för eventuella förstärkningar från NHL och SM-finalen som Färjestad vann i torsdags mot Luleå.

Efter lördagens 3–1-seger i Nokia Arena, Tammerfors, meddelade dock Johan Garpenlöv att han fått två återbud från Färjestad.

– Vi hade lite otur där. Linus Johansson fick en smäll mot huvudet, så han har tackat nej. Jacob de la Rose har spelat med en skada och har också tackat nej, sade förbundskaptenen till Viaplay och fortsatte:

– De två hade vi gärna sett i den här truppen. De skulle ha breddat vår centersida, de var med och spelade OS och är bra karaktärer både på och utanför isen. Så det var synd.

Bild 1 av 2 Jacob de la Rose med SM-pokalen efter finalsegern mot Luleå.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Linus Johansson tvingas tacka nej till hockey-VM på grund av en huvudskada.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Andra tänkbara VM-spelare från SM-finallagen är Färjestads Theodor Lennström och Gustav Rydahl och Luleås Erik Gustafsson som alla var med och spelade OS för Sverige.

– Vi får se om vi lyfter ur några andra från de lagen. Det handlar lite om vad som händer där borta, sade Garpenlöv och syftar på det pågående slutspelet i NHL.

Spelare som förbundskaptenen hade förhoppningar om att bli tillgängliga för VM-spel i Nordamerika var bland andra Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin som spelat färdigt i Stanley Cup med sitt Minnesota.

Men senare på lördagskvällen meddelade Svenska ishockeyförbundet att Brodin tackat nej och att Eriksson Ek lämnat återbud på grund av skada.

Johan Garpenlöv väntar på svar om VM från Nicklas Bäckström.
Johan Garpenlöv väntar på svar om VM från Nicklas Bäckström. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Även Washington Capitals, med svenskar i laget som Niclas Bäckström, Marcus Johansson och Johan Larsson, är utslaget ur Stanley Cup. De två sistnämnda kommer dock inte att spela VM på grund av försäkringsskäl då båda sitter på ett utgående kontrakt, meddelar hockeyförbundet.

– Vi hör av oss till alla spelare för att se om de är intresserade av att spela VM. Det är klart att vi kommer att höra av oss till Bäckström, men det är hans beslut, och även Markus Johansson och Johan Larsson finns där också. Men de båda spelar ut sina sista år på kontraktet och det är ju en anledning till att kanske inte komma, men vi ställer frågan och så får de säga nej i så fall, sade Garpenlöv efter matchen mot Österrike.

– Man hade önskat att man slapp det här pusslet, men det är så här det fungerar.

Hur det blir med Nicklas Bäckströms eventuella VM-deltagande är än så länge oklart.

Sveriges hockey-VM fortsätter redan på söndagen med match mot Tjeckien klockan 19.20, svensk tid.

Läs mer:

Ingen ny fiaskostart för Tre Kronor i VM – vann mot Österrike

Johan Croneman: Varför ska det gullas med hockeyspelare i tv?

10 stjärnor i hockey-VM: schweizare, tyskar och danskar tar över showen

Ämnen i artikeln

Ishockey
Ishockey NHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt