Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Favorittryck på ”nya Alvik”

Shareta Brown.
Shareta Brown. Foto: Bildbyrån

Efter en haltande höstsäsong såg Alvik Basket knappast ut som något större hot mot de etablerade lagen i Basketligan Dam. Men efter jul vände det, rejält.

Två amerikanskor anslöt, Alvik blev en segermaskin. När SM–kvartsfinalerna inleds tisdag kväll, hemma mot Telge, finns därför ett litet favorittryck på ”nya Alvik”.

Målsättningen, som handlade om att ta sig slutspel (kvartsfinal) kan revideras. Alvik har plusstatistik på Telge den här säsongen. Och fjärdeplatsen i grundserien innebär att Alvik tillhör de ”seedade”, som får fördel av två hemmamatcher i kvarten, som avgörs i bäst av tre.

Med amerikanska förstärkningar har alltså Alvik blivit ett vinnande lag. Men hade amerikanskorna själva räknat med att de skulle få så stort inflytande?

– Jag kom bara hit för att prestera mitt bästa, det är inte märkvärdigare än så, säger Shareta Brown, som blivit den poängspelare under korgarna som Alvik saknade, och så väl behövde.

Men vad visste du om klubben innan du reste till Sverige?

– Lite grann bara. Jag hade googlat på Alvik för att få en uppfattning.

– De behövde några nya som kunde höja nivån. Och nu tycker jag att vi känns redo. Vi har slagit Telge två gånger redan och har en bra chans att nå semifinal.

Medvetet inledde Alvik säsongen med en svensk trupp. Ung och talangfull, men inte tillräckligt konkurrenskraftig för att slå sig in på tabellens övre halva.

Fram till juluppehållet hade laget bara vunnit sex av 14 matcher. Fyra av dessa vinster kom mot bottengängen Fryshuset och Akropol.

Mot topplagen Luleå och Udominate var förlustmarginalerna 40 respektive 48 poäng.

Efter jul kom vändningen. Centern Shareta Brown och pointguarden Syessence Davis anslöt från collegespel i USA. De gav Alvik ett spel av helt annan kvalitet.

Laget har vunnit tio av elva matcher sedan amerikanskorna anslöt. Udominate har besegrats med 24 poäng, och man har även besegrat regerande mästarna Luleå på bortaplan.

Enda plumpen är 74–83 borta mot Uppsalalaget Sallén i den näst sista omgången av grundserien.

– De var en match där vi inte riktigt räckte till, när de kom med sina stora spelare, säger coachen Francisco Pinto.

– Vi gjorde upphämtningar, men kom aldrig riktigt ikapp. Sedan var det heller inte den bästa matchen vi gjort den här våren.

Alvik kom dock snabbt igen, och såg till att mötet med Akropol, i sista omgången i onsdags, blev en transportsträcka.

Coach Pinto roterade friskt för att låta även bänkspelarna få en match i benen innan kvarten. Det hindrade inte att Alvik ändå vann med bred marginal, 74–53.

Shareta Brown och Syessence Davis står dock inte ensamma bakom Alviks förvandling. Visst, de har fått en spelare (Brown) som äger under korgarna, snittar drygt elva returer och 20 poäng per match.

Men sanningen är att hela laget höjt kvalitén ett snäpp med amerikanskornas ankomst. Spelare som Paula Juhlin, Klara och Anna Lundquist, Ellinor Holmberg, Josefine Loob och Fanny Håkansson, för att nämna några, har fått mer utrymme för sitt spel med Davis som styrande pointguard. Samtliga har höjt sin nivå.

Att ta in en spelskicklig pointguard var därför ett smart drag av coach Pinto. För han kunde också ha gjort det lätt för sig och tagit in en poängmaskin på guardposition. Men då hade han inte fått ut samma effekt ur de svenska spelarna, som han nu fått.

22-åriga Syessence Davisé har snarare gett coach Pinto ”allt”. Hon inte bara styr spelet, utan snittar dessutom drygt 16 poäng, 7 returer och 6 assist per match.

– Telge har ett bra lag, Det blir en tuff uppgift för oss, säger Pinto.

– De kommer väl förberedda. Men förhoppningsvis är det en fördel för oss att ha fler hemmamatcher.

– Så länge vi spelar tufft, enligt vår linje, då är vi med. Men tappar vi linjen, ja då kan vi få problem.

Men visst reviderades målsättningen när de två nyförvärven anslöt?

– Efter jul har vi pratat om semifinal. Sedan får vi se om det bär eller brister, säger Pinto.

Om Alvik går vidare väntar vinnaren Luleå–Norrköping i semifinal.

Fakta. Så spelas kvartsfinalerna

Omgång 1:

29 mars: Alvik–Telge.

30 mars: Luleå–Norrköping, Udominate–Visby, Sallén–Mark.

Omgång 2:

1 april: Telge–Alvik.

2 april: Norrköping–Luleå*, Mark–Sallén*.

3 april: Visby–Udominate*.

Omgång 3 (om nödvändigt):

4 april: Alvik–Telge, Luleå–Norrköping, Udominate–Visby, Sallén–Mark.

Alla matcher 19.00, förutom de märkta med * som startar 16.00.