Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Federer enkelt vidare i Melbourne

Federer under andra omgången.
Federer under andra omgången. Foto: BPI/REX/Shutterstock

Både Roger Federer och Novak Djokovic surfar enkelt vidare i Australian Open.

3–0-segrar tog tennisstjärnorna vidare till tredje omgången.

– Det här var bättre än i första omgången, förhoppningsvis fortsätter det i samma riktning, sade Djokovic.

Klockan var nästan elva på kvällen i Melbourne när Novak Djokovics match mot 19-årige fransmannen Quentin Halys var över. 6–1, 6–2, 7–6 blev segersiffrorna för den serbiske världsettan, som testades lite i tredje set.

– De första två seten gick min väg och Quentin försökte hitta sin rytm och vänja sig vid att spela i sådana här situationer. Han spelade väldigt bra i tredje set och förtjänade applåderna för fajten, sade Djokovic i en Eurosport-intervju efteråt.

I nästa match ställs han mot italienaren Andreas Seppi. I en eventuell semifinal riskerar Djokovic att ställas mot Roger Federer. Den tredjeseedade schweizaren är även han utan setförlust i turneringen efter 6–3, 7–5, 6–1 mot ukrainaren Alexander Dolgopolov.

Det var 34-åringens 299:e grand slam-seger i jakten på sin femte titel i Australian Open. Federer, som i tredje omgången får möta bulgaren Grigor Dimitrov, tränade med Dolgopolov i Dubai innan säsongen drog igång och leder nu statistiken över inbördes möten med 3–0.

– Alexander kan spela väldigt bra när du ger honom för mycket tid så det var kanske inte så dåligt att det gick så snabbt som det gjorde, säger Federer.

– Men jag servade bra och ju längre matchen fortskred kändes det bättre och bättre. Men andra setet var kritiskt och jag är glad att jag klarade det.

Även japanen Kei Nishikori ställdes mot sin träningspartner och nära vän, amerikanen Austin Krajicek. De båda har vuxit upp som träningskompisar tillsammans på en tennisakademi i Florida och möttes i en tävlingsmatch för andra gången.

Den sjundeseedade japanen utgick som segrare med siffrorna 6–3, 7–6, 6–3.

– Jag försökte att inte tänka på det under matchen. Men det är aldrig lätt att spela mot goda vänner och speciellt inte som jag har känt honom sedan vi var 15,16. Så det är inte lätt, men på banan försöker jag koncentrera mig – vem det än är på andra sidan nätet, säger Nishikori.

Tomas Berdych, som har gått till semifinal i turneringen två gånger, tappade bara sju games i matchen mot bosniern Mirza Basic. Den sjätteseedade tjecken vann med 6–4, 6–0, 6–3 och får möta 20-åriga hemmahoppet Nick Kyrgios i nästa match.