Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Felix Rosenqvist utklassade alla med Bräcks nummer på bilen

Felix Rosenqvist vann redan i sitt andra lopp i Indy Lights.
Felix Rosenqvist vann redan i sitt andra lopp i Indy Lights. Foto: Photos @ Indianapolis Motor Speedway, LLC Photography.

Tampa. Felix Rosenqvist ledde från start till mål när han tog sin första seger i Indy Lights.

– Skönt att bevisa vad man kan, säger Felix efter premiärsegern, med samma nummer som Kenny Bräck hade när han vann Indy 500 1999.

Felix Rosenqvist kom från en outstanding säsong i formel 3 och redan i sitt andra lopp i den nordamerikanska racingen visade han hur snabb han är.

Efter att ha dominerat träningen i fredags, där han var snabbast, och en pole position och en andra plats i lördagens kval, kom sjundeplatsen i debuten på lördagen.

Sedan teamet kommit tillrätta med problemet från lördagen var det ingen som hängde med i svensken tempo på söndagen.

Felix Rosenqvist ledde från start till mål och vann den största segern i svensk racing sedan Marcus Ericsson vann i GP2 på Nürburgring 2013.

Men det är en stor skillnad med Felix seger.

Att vinna i sitt blott andra lopp så här högt upp i racingstegen är sensationellt. Ingen svensk har vunnit på den här nivån redan i sitt andra lopp.

Och han gjorde det med samma klassiska startnummer som Kenny Bräck hade då han vann Indy 500 1999.

– Va? Det hade jag ingen koll på, säger Felix när jag påpekar att Bräck den gången rattade bil nummer 14, hans stallchef A.J. Foyts klassiska nummer.

Efter sjundeplatsen klagade Felix över att det inte gick att vara så aggressiv som han ville.

Vad var det för fel?

– En felinställning helt enkelt, som gjorde att jag lättare fick hjulspinn.

Det var väldigt lätt att åtgärda problemet och på söndagen var det en helt annan fart i bil nummer 14.

Var det viktigt att vinna så här tidigt i den nya serien?

– Ja, det tycker jag. Speciellt efter vad som hände i går. Jag menar jag var snabbast fram till loppet och så hände det där. Då undrade säker många ”vem fan var det där egentligen”. Skönt att bevisa direkt vad man kan.

Vad betyder segern för dig?

– Jag har satt stora förväntningar på mig själv. Jag är inte yngst i serien även om jag är rookie, men jag har trots allt kört en hel del. Jag vet att om allt klaffar kan jag slå vem som helst och speciellt nu efter att jag var snabbast före loppen var det skönt att få till det i loppet också.

Från pole position skaffade sig Felix en lucka direkt i starten och sedan handlade det om utklassning resten av loppet.

– Det var lite svårt att hålla uppe koncentrationen eftersom det var ett så långt lopp, säger Felix efter de 45 varven runt gatorna i St. Petersburg på Floridas västkust.

Mitt i loppet hade han lite problem med ett par bilar som skulle varvas och som inte ville flytta sig.

– Vet inte vad de gjorde. Jag var väldigt förbannad och har säkert sagt en del dumma grejer över radion. Vårt team var fram till deras team och påpekade det också.

I flera varv låg två bilar som fajtades om placeringar långt ner och blockerade Felix väg. Samtidigt kom loppets tvåa Kyle Kaiser närmare och närmare. Felix tappade upp mot en sekund per varv där.

När de väl släppte fram honom, stack han återigen ifrån. Det var ingen som hängde med i svenskens tempo den här söndagsförmiddagen.

Segermarginalen till Kaiser blev till slut 4,3 sekunder.

Var det en trist dag för Belardi-teamet på lördagen, var det desto gladare miner på söndagen då Felix teamkamrat Zach Veach fullbordade trion på prispallen med sin tredjeplats.

1-2 april är det dags igen för Felix Rosenqvist. Då väntar nästa nya utmaning i ovalloppet i Phoenix.

– Jag kommer att ha en helt annan ingång till det loppet. Jag kommer att ta det lugnt från början och jobba mig in eftersom jag är ovan vid ovaler, säger Felix.