Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fem-bom-for-stina-nilsson-i-internationella-debuten-langt-fran-taten/

Sport

Fem bom och plats 99 för Stina Nilsson i internationella debuten: ”Skönt att spräcka tävlingsnollan”

Stina Nilsson hade ingen lyckad dag på skjutvallen i sin internationella tävlingsdebut.
Stina Nilsson hade ingen lyckad dag på skjutvallen i sin internationella tävlingsdebut. Foto: Jonas Lindkvist

Det började med ”bara” en bom i det liggande skyttet. Sedan kom fyra missar för Stina Nilsson i den internationella skidskyttedebuten i IBU-cupen.

När inte heller åkningen stämde slutade sportens nya affischnamn sist av svenskorna i sprinten – som 99:a.

– Jag försöker tänka att det var bra att göra allt på samma dag, säger Nilsson till DN.

Stina Nilsson tog god tid på sig – 47,8 sekunder – i sitt liggande skytte, men klarade sig undan med en bom.

I det stående gick det betydligt sämre när IBU-cupen, nivån under världscupen, drog igång i tyska Arber på torsdagen.

Nilssons serie tog 43,3 sekunder. Och innehöll fyra bom.

– Känslan i stående var att skidåkningen påverkade skyttet, säger Nilsson till DN, på en skakig telefonlina strax efter loppet.

– Eftersom jag hade en tuff dag i spåret kom jag in med mer belastning till skyttet än vad jag hade tänkt.

Nej, det blev ingen succédebut för den tidigare OS-ettan i längdsprint som efter bytet av sport bara hade gjort fyra skidskyttetävlingar, samtliga på svensk mark, inför torsdagen.

Och kanske än mer noterbart än skyttet: åkningsmässigt var samtliga övriga svenskor (i tur ordning Tilda Johansson, Elisabeth Högberg, Ingela Andersson, Sara Andersson, Ella Halvarsson och Emma Nilsson) snabbare än 27-åringen i spåret.

Totalt sett hade Stina Nilsson bara 54:e bästa åktid av de 129 åkare som tog sig i mål. Placeringsmässigt blev det en 99:e plats i en sprint där 21-åriga Halvarsson (fullt skytte) blev bästa svenska som åtta. Vann loppet gjorde ryska världscupåkaren Tatjana Akimova trots en bom, men Nilsson – som var nästan fyra minuter bakom – var inte alltför missnöjd.

– Jag hade en väldigt tuff dag i spåret, och på vallen. Men jag försöker tänka att det var bra att göra allt på samma dag, säger hon och skrattar.

– Det är skönt att debuten är gjord, att spräcka den här tävlingsnollan och göra det rejält.

Hur mycket spelade premiärnerver in?

– Det är klart att det har varit mycket nya intryck som säkert har tagit energi från mig, säger Stina Nilsson.

– Jag hoppas att ju mer rutin jag får i sådana här sammanhang desto mindre energi behöver jag lägga på yttre faktorer. Nu ser jag fram emot att få tävla redan på lördag igen (ny sprint i Arber), jag hoppas att det ska kännas ännu bättre då.

Stina Nilsson på plats i tyska Arber.
Stina Nilsson på plats i tyska Arber. Foto: Deubert

Svenska sportchefen Anna Maria Uusitalo sade i onsdags till DN att Stina Nilssons två IBU-cupveckor i Tyskland handlar just om att samla på sig erfarenhet.

Någon uttalad plan för en debut även i världscupen finns inte.

– Vi får se hur det går här, sade Uusitalo då.

Sportchefen hade hoppats på 80 procent träff för Stina Nilsson i sprinten. Det blev 50, när alltså fem av tio skott bommades.

– Hon kan bättre än så här, säger Uusitalo om både skyttet och åkningen på torsdagen.

– Det kan lätt bli så att funkar inte det ena så funkar inte det andra heller. Det har varit mycket intryck för henne här, så egentligen är det inga konstigheter. Nu ska hon bara ladda om.

Läs mer:

Upp till bevis för Stina Nilsson – EM-plats i potten i internationella skidskyttedebuten

Stina Nilsson räknar med många nybörjarmisstag: ”Kommer säkert skjuta på fel tavla”

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt