Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fem-byten-tillats-i-allsvenskan/

Sport

Fem byten tillåts i allsvenskan

I allsvenskan 2020 tillåts fem byten i stället för tre. Arkivbild.
I allsvenskan 2020 tillåts fem byten i stället för tre. Arkivbild. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har beslutat att tillfälligt tillåta upp till fem spelarbyten, i stället för tre. Det gäller för serier som avslutas vid slutet av året, exempelvis allsvenskan och damallsvenskan.

TT Text

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt vilka serier som den nya regeln gäller för. Rätt är att det gäller serier som avslutas senare under året.

Regeländringen är gjord för att hjälpa lagen som står inför många matcher på kort tid i coronakrisens spår, vilket kan slita mycket på spelare.

För att undvika många spelavbrott får byten ske tre gånger samt i halvtid.

– Alla saker som beslutas som är till fördel för att inte belastningen på spelarna ska bli så hög är ju bra, säger Stefan Alvén, sportchef för intresseorganisationen Elifotboll dam, till SVT.

Fifa och regelorganet Ifab ska senare bestämma om den här tillfälliga regeländringen ska förlängas, skriver Fifa i ett uttalande.

Det är upp till varje liga om man vill införa regeln eller inte.

Läs mer: Besked om allsvensk start dröjer