Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fem svenskor i årets sista major

Anna Nordqvist inför Evian Championship.
Anna Nordqvist inför Evian Championship. Foto: Philippe Millereau/IBL

På torsdagen inleds årets sista major i golf. Fem svenskor finns med i det starka startfältet. 

Anna Nordqvist är regerande mästare efter bragdsegern 2017.

Vad?

Evian Championship är årets femte och sista major. Tävlingen spelas på Evian Resort Golf Club i Frankrike. Banan är vackert beläget i Évian-les-Bains vid Genèvesjön.

Hur?

120 spelare från 25 nationer finns i startfältet. 21 av världens 25 högst rankade spelare är med.

Banan

Par 71, drygt 5.900 meter. 

Prispengar

3,85 miljoner dollar ska delas ut till proffsen som klarar kvalgränsen efter 36 hål. Ingen tävling i Europa har en högre prissumma.

Tradition

Tävlingen har en lång historia och har spelats på samma plats i 24 år, men blev en major först 2013. Sverige har haft stora framgångar här. Helen Alfredsson har vunnit tre gånger, Annika Sörenstam två och Catrin Nilsmark en...

 ... och så Anna Nordqvist förra året.

31-åringen från Eskilstuna svarade för en bragd när hon med körtelfeber i kroppen och i uselt väder svingade sig till karriärens andra major. Den första tog Anna Nordqvist redan 2009. Nu vann hon den på grund av att regn och ruskväder förkortade tävlingen (54 hål) efter särspel, bara ett hål behövdes för att betvinga amerikanskan Brittany Altomare.

Vad känner hon i dag?

– Det är en speciell känsla att komma hit. Det väcker mycket goda minnen och det är klart att det ger lite självförtroende, säger Anna Nordqvist till TT.

Hur startar svenskorna på torsdag?

08.25 (hål 10): Anna Nordqvist/Moriya Jutanugarn/Nasa Hataoka.

08.58 (10): Caroline Hedwall/Laura Davies/Catriona Matthew.

12.15 (1): Madelene Sagström/Gaby Lopez/Maria Torres.

13.10 (1): Pernilla Lindberg/Inbee Park/So Yeon Ryu. 

13.10 (10): Dani Holmqvist/Sherman Santiwiwatthanaphong/Sakura Yokomine.

Tackade nej

Jenny Haglund var kvalificerad, men valde i stället att spela Symetra Tour där hon jagar sitt tourkort inför nästa säsong. 

Säger ja

Pernilla Lindberg vann årets första major, ANA Inspiration i Kalifornien. Nu hoppas Bollnästjejen på bra spel i den sista.

– Spelet har väl inte varit så bra den senaste tiden. Men vinsten i ANA har gett mig självförtroende. Jag ser fram mot den här veckan, säger Pernilla Lindberg i en intervju med LPGA Tour.

Tv-tider

Torsdag: 11.00–14.00 och 15.30–18.30.

Läs mer: Tvingas ha caddie efter succésegern

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.