Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Femteplats kan ta Mattsson till OS – men Hedberg skadad igen

Niklas Mattsson jagade topp-åtta för att övertyga Sveriges olympiska kommitté om att han är värd en OS-biljett. På fredagen blev han femma i Snowmass.
Niklas Mattsson jagade topp-åtta för att övertyga Sveriges olympiska kommitté om att han är värd en OS-biljett. På fredagen blev han femma i Snowmass. Other: Joel Marklund/Bildbyrån

Han hade missat final efter final. Men på fredagen blev Niklas Mattsson världscupfemma i slopestyle i Colorado – och nu lär OS-platsen vara säkrad.

För snowboardkollegan Måns Hedberg slutade dagen med en ny skada.

Sveriges snowboardåkare har haft en tuff vinter.

Visserligen är stjärnan Sven Thorgren redan OS-klar, men X-games-vinnaren har drabbats av den ena skadan efter den andra – och har ännu inte tävlat denna säsong. 

OS-jagande Niklas Mattsson och Måns Hedberg har däremot stått på start. Men inför veckans världscuptävling i USA hade svenskarna inte nått en enda final. 

I Snowmass i Colorado vände trenden. Både Mattsson och Hedberg gick vidare från kvalet i slopestyle (trick på räcken och hopp i en uppbyggd bana). Men precis före finalen var oturen framme igen. 

Måns Hedberg, i vinter tillbaka efter att ha brutit en nackkota i våras, gjorde illa hälen i ett träningsåk och var tvungen att avstå tävlan. 

– Han är väldigt öm i hälen, det var ett jätteantiklimax, säger förbundskaptenen Jocke Hammar.

– Men han har i alla fall bevisat att han har åkningen som krävs för att gå till final.

Måns Hedberg var tvungen att hoppa av finalen i Snowmass i sista stund.
Måns Hedberg var tvungen att hoppa av finalen i Snowmass i sista stund. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

För Niklas Mattsson gick det bättre. Precis som Hedberg ligger Mattsson redan på rätt sida det internationella kvalstrecket för en OS-plats. Men Sveriges olympiska kommitté har velat se topp-åtta-resultat – och i den näst sista tävlingen före OS kom ”äntligen” ett sådant.

Mattsson, OS-åkare 2014, hade häng på pallen men blev femma i en final som Redmond Gerard (USA) vann.

Räcker det till OS?

– Det mer eller mindre räknar jag med, säger Hammar.