Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Fernis ber förbundskapten Signell att ”bara vara tyst”

Hon träffar honom i stort sett varje dag, både i klubblaget och i landslaget. Nu väntar ett par veckor med läger och VM-spel i Tyskland. Emma Fernis medger att hon kan tröttna på förbundskapten Henrik Signell.

– Ibland ber jag honom att bara vara tyst, medger Fernis. 

På tisdagen samlades damlandslaget i handboll för att inleda förberedelserna inför VM i Tyskland som inleds med match mot Polen nästa lördag.

Även om Emma Fernis kan bli trött på Henrik Signell, som hon också har som tränare i klubblaget Sävehof, medger hon att det också känns tryggt med en tränare hon känner så väl.

– Jag hör ju hans röst varje dag, vet vad han vill, känner till hans spel, det är viktigt.

Mästerskapet blir Fernis andra, hon var en av spelarna som var med och åkte ur redan i mellangruppen vid EM på hemmaplan 2016.

– Man känner att man vill prestera, kraven blir högre i ett mästerskap.

Malin Hedberger, som är idrottspsykologisk rådgivare samt KBT-terapeut, finns med i bakgrunden och är en person som spelarna kan vända sig till om de känner att de behöver prata av sig.

– Jag tror att det är viktigt att hela tiden ha en dialog med Malin, oavsett om man mår bra eller dåligt. Man kan prata mål och vad man tycker är relevant med henne. Man kan prata om allt möjligt, vad man åt i går om man vill det. 

I VM får Fernis konkurrens med Daniela Gustin på högerkanten, en av två nya spelare jämfört med EM-truppen 2016, den andra är Ulrika Toft Hansen som ersatt Linn Blohm som mittsexa.

Fernis ser 23-åriga Gustin både som en konkurrent och en hjälpreda.

– I mästerskap gäller det att prestera och då är det viktigt att hjälpa varandra för att vi ska kunna prestera så bra som möjligt. Man får göra sitt bästa och den som ”Sigge” väljer den spelar, så är det. Vi är båda unga och gör många mål, det kan vara fifty-fifty vem han väljer, det kan också bero på vilket lag vi möter. Jag har ju erfarenhet från tidigare mästerskap. Jag kan ju hjälpa henne med det jag tyckte var lite jobbigt. 

Hon minns hur hon själv kände sig inför EM på hemmaplan för ett år sedan.

– Man är ju framför allt nervös och har aldrig tidigare mätt sig själv mot så bra lag. EM var så klart en besvikelse, vi har kapaciteten att kunna prestera bättre.

I Spårvägen var Fernis niometersspelare men i landslaget och Sävehof är det högerkanten som gäller.

– Jag är lite säkrare i avsluten, framför allt då från kanten. Jag har fått spela mer på kanten och då blir man säkrare. Man testar nya grejer, får ett bättre sinne för hur målvakten placerar sig. 

Första säsongen i Sävehof blev det guld, i våras förlorade laget SM-finalen mot H65 Höör.

– Jag tycker att flytten till Sävehof gynnat mig jättemycket, det är en stor klubb som  ofta spelar internationellt. Jag tror att det är viktigt att ha den biten.

Den här säsongen har Sävehof inlett svagt och laget ligger bara sexa inför VM-uppehållet. 

– Vi har många nya unga spelare som kanske inte har lika mycket rutin och erfarenhet som många andra, det gäller att få in dem i spelet. Jag känner att jag tar en större roll än tidigare och gillar det, jag har skaffat mig en erfarenhet som är viktig. Mina ambitioner är spela utomlands, det har alltid varit en dröm. Sävehof är en bra skola och många känner till klubben.

Fakta.Matcherna inför VM

25 november:
Danmark, Arena Nord, Fredrikshamn (16.10).

27 november: 

Danmark, Arena Älvshögsborg, Trollhättan (19.15).

I VM möter Sverige Polen i inledningsmatchen den 2 december.