Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Fiasko för svenska herrarna i Slottssprinten

Oskar Svensson.
Oskar Svensson. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

De svenska herrarna blev utklassade i Slottssprinten. 20-årige Oskar Svensson var ensam om att ta sig vidare från kvalet.

”Jag skulle gärna sett ett par svenskar i finalen, det borde det vara på hemmaplan”, menar norrmannen Petter Northug som spurtade in som trea.

Emil Jönsson och Teodor Peterson vann den totala sprintcupen fyra år i rad 2010-2013. I OS i Sotji 2014 tog Peterson silver och Jönsson fick ett brons.

Efter OS har herrarna tappat fart och skidförbundet gick inför säsongen ut med det man kallade den svenska sprintsatsningen.

Den har knappast varit lyckad.

I Slottssprinten stod 16 svenska herrar på startlinjen, det var bara Oskar Svensson som lyckades ta sig in bland de 30 bästa och gå vidare till kvartsfinal.

– Det är icke imponerande, menar Northug. De bör inte vara så när du har så många åkare med i tävlingen.

För Teodor Peterson tog det rolig slut innan det knappt börjat.

Han startade som nummer ett i prologen, när tvåan Simeon Hamilton från USA kom i mål var Peterson slagen med mer än fyra sekunder och redan då insåg han att loppet var kört.

– Krafterna tog slut i sista backen. Det viktiga i en prolog är att inte stumna, det gjorde jag. Jag kanske gick ut lite för tufft, menar Peterson.

För en vecka sedan var han femma i Drammen, innan dess hade han inte varit i en final sedan premiären i finska Ruka i slutet av november, och både han själv och förbundskapten Rikard Grip hoppades givetvis att formen äntligen var på väg.

I Drammen valde Peterson att åka med fästvalla. Nu stod han i valet och kvalet och tog till slut ett par utan fästvalla.

– Jag kanske skulle ha gått med fäste, min styrka i år är kanske inte att staka, konstaterar Peterson.

Med en etta på nummerlappen hade han heller ingen chans att få en fingervisning om det skulle vara en fördel med fäste eller inte.

– Jag fick ju välja utan att kunna titta på någon annan och då gick jag på stakning. Jag har stakat här två gånger tidigare i prologen och då har det gått bra.

Nu slutade han som nummer 47, fyra sekunder efter Oskar Svensson och tre sekunder från en plats bland de 30 som gick vidare.

Emil Jönsson har under stora delar av säsongen varit krasslig och meddelade på torsdagen att han inte kommer fullfölja planerna på att åka i Falun i helgen.

– Jag behöver lite mer tid, menar Jönsson.

Northug, som ofta munhuggs med svenskarna och kanske framför allt Jönsson, saknar sin svenske konkurrent.

– Han hade inte klarat av att slå mig men jag hade gärna sett honom på start, han är en av mina argaste rivaler. För Slottssprinten hade det varit bra att ha en så stor profil på startlinjen.

Nu blev Oskar Svensson hemmapublikens hopp och 20-åringen från Falun Borlänge SK gjorde ett par väldigt fina lopp innan krafterna tog slut i semifinalen.

– Det blev lite ensamt, konstaterar Svensson som åkte med fästvalla. Jag har väl inte riktigt orken att genomföra så många lopp, det är väl bara fortsätta jobba på.

Norrmannen Arild Monsen, som slutade som svensk landslagstränare efter succén i Val di Fiemme, är numera sprinttränare för det norska laget.

– En bland de 30 bästa är inget att skriva hem om, det är för dåligt, konstaterar Monsen. Sverige har problem och åkarna hade en dålig dag. Oskar Svensson har verkligen framtiden för sig, de må satsa på ungdomarna.

Förbundskapten Rikard Grip brukar vara positiv i alla lägen men till och med han var kritisk.

– Det är inte tillräckligt bra, det är ingen hemlighet. Vi hade önskat lite mer av de svenska herrarna, säger Grip.

Inte oväntat var det Stina Nilsson som lyckades ta en pallplats när hon slutade trea efter Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg.

– Det var väldigt kul att tävla här, säger Nilsson. Jag fick slita lite i finalen och kan inte vara missnöjd med att komma på pallen i en världscup.

Eftersnacket handlade mycket om att Nilsson, som nu halkade ned som trea i sprintcupen, skulle blivit trängd av Östberg. Men det var inget Nilsson gnällde över.

– Så är sprint, antar jag.

Svenska herrplaceringar i Slottssprinten

12. Oskar Svensson

31. Erik Silfver

32. Carl Quicklund

36. Johan Edin

38. Simon Persson

47. Teodor Peterson

48. Anton Lindblad

49. Gustav Nordström

50. Emil Johansson

53. Jesper Modin

56. Anton Karlsson

57. Max Novak

59. Karl-Johan Westberg

63. Anton Hedlund

68. Karl-Johan Dyvik

70. Anton Persson