Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-07 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fick-neka-gaster-nar-landslaget-kom-valdigt-mycket-forfragningar/

Sport

Fick neka gäster när landslaget kom: ”Väldigt mycket förfrågningar”

Linn Svahn och Ebba Andersson är två av Sveriges största medaljhopp i skid-VM i Oberstdorf.
Linn Svahn och Ebba Andersson är två av Sveriges största medaljhopp i skid-VM i Oberstdorf. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Med VM-aktuella stjärnor som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Linn Svahn är det inte alltid helt lätt att få lugn och ro på hotellet.

Inte ens i lilla Saxnäs med 140 invånare.

– De har fått styra bort väldigt mycket folk, säger längdlandslagschefen Anders Byström.

Skidlandslaget reste till Saxnäs i Västerbotten för att kunna VM-ladda smittsäkert i lugn och ro inför söndagens avfärd mot tyska Oberstdorf.

Något man också fått göra i den lappländska och natursköna småorten.

Längdlandslagschefen Anders Byström beskriver en typisk dag på det mästerskapsförberedande lägret så här:

– Det är väldigt lugnt och stilla. Vi kör individuellt upplägg på många åkare, går ut på morgon och tränar och sen är det lunch innan det är eftermiddagsvila och eftermiddagspass. Sen är det middag och sova igen, så det är ett enkelt och bekvämt liv. Inte så mycket hård träning utan nu gäller det att ladda batterierna.

– Det handlar mer om att ha fina dagar, njuta av naturen och varandra. Hålla en lugn och trygg stämning i gruppen och inte stressa för mycket.

Trots att det krävs ett negativt coronatest för att släppas in i landslagsbubblan på hotellet slarvas det inte med att hålla distans och förhålla sig till alla andra invanda rutiner.

– Alla har enkelrum och sitter med avstånd från varandra inne. Vi tog tester innan alla kom in på hotellet och vi kommer göra tester innan vi åker till VM också. Alla är gröna men vi försöker ändå hålla våra restriktioner som vi haft hela året, säger Anders Byström.

Några utsända medier finns inte på plats och i princip är det helt gästfritt på hotellet i övrigt – men sedan landslaget bokade in sig har personalen haft fullt upp med att avböja boendeförfrågningar, enligt Byström.

– Det var någon strögäst som de hållit undan från oss tror jag. Men vi har inte märkt någonting. De fick väldigt mycket förfrågningar när de hörde att vi skulle hit. Så de har fått styra bort väldigt mycket folk.

Folk som vill bo på hotellet bara för att ni är där?

– Ja, exakt.

Det kanske inte hade varit optimalt för er?

– Nej men folk fattar väl heller inte riktigt vilka säkerhetsrutiner vi har. De tänker väl att ”det vore väl häftigt att bo där när de är där”. Men nej, det går tyvärr inte och det är hotellet väldigt med på också. De får väl rida på det senare, att vi har varit där och trycka på det i sin marknadsföring, säger Anders Byström skämtsamt.

I övrigt konstaterar han nöjt att det ser bra ut gällande åkarnas status veckan före VM-start. Frida Karlsson är sedan tidigare tillbaka från sin skada från Tour de Ski, Linn Svahn tränar på i spåret och återhämtar sig fint från sin lindriga axelskada och Charlotte Kalla ser ljust på VM trots ryggproblem.

– Charlotte har haft besvär med ryggen sedan Falun men det är mycket bättre nu. Nu handlar det mer om att hon ska känna att covid inte påverkar henne och att träningen går bra. Kan hon inte använda ryggen som hon ska så är det ingen poäng att åka dit. Än så länge ser det bra ut.

Det har även rapporterats om magsjuka på landslagsåkarna Jonna Sundling och Anton Persson, men båda är på plats med övriga i Saxnäs och uppges vara friska sedan en tid tillbaka.

– Det var två stycken som fick lite magproblem där i Ulricehamn men det gick väldigt fort över. Det tog bara ett halvt dygn egentligen tills det blev bra igen. Vi var snabba att isolera folk ifrån dem. Det är inget som påverkar oss nu, säger Anders Byström.

Läs mer:

Charlotte Kalla får åka VM – med i truppen

Ny utklassning – nytt SM-guld för Ebba Andersson

Frida Karlsson dementerar uppgifter om överträning

Ämnen i artikeln

Linn Svahn

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt