Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fick-sina-vm-medaljer-flera-ar-efter-rysk-dopningsharva/

Sport

Fick sina VM-medaljer – flera år efter rysk dopningshärva

2012 tog Jared Tallent OS-silver i London. Vinnaren Sergej Kirdyapkin åkte senare dit i den ryska dopningshärvan och australiern tilldelades guldet. Foto: Mike Groll/AP

Det tog flera år – men nu har gångaren Jared Tallent till slut hedrats med de VM-medaljer den ryska dopningshärvan bestal honom.

– Det gottgör lite för de medaljögonblick jag skulle haft under mästerskapen.

Den ryska dopningshärvan som skakade sporten för några år sedan drabbade Jared Tallent hårt, flera gånger om. 

Han tog gångbrons i Daegu-VM 2011. Vinnaren Sergej Bakulin från Ryssland diskades senare för brott mot dopningsreglerna och Tallent flyttades upp ett snäpp på pallen.

Nästan samma sak skedde två år senare i Moskva. Ryssen Mikhail Ryzhov tog silver före Tallent, några år senare avslöjades han för EPO-dopning och 2016 stängdes han av i fyra år. Silvret gick då till Tallent.

På lördagen hyllades gångaren med en ceremoni i Doha där han tilldelades två silvermedaljer.

– Det är fint att jag har fått medaljer för det tävlingar jag skulle fått medaljerna för, sa han efteråt enligt Reuters.

Situationen är inte ny för australiern. I London-OS 2012 tog Sergej Kirdyapkin guld i gång. Han diskades senare för dopning och fråntogs medaljen som 2016 gavs till tvåan i loppet, Tallent. 

34-åringen har nu tre VM-silver. Samt ett guld, två silver och ett brons från OS. Han har de senaste åren dragits med skador och ställde inte upp i Doha. 

– Jag vill fortfarande ta mig till OS i Tokyo, så jag satsar mot det.

Läs mer: Världsmästaren bröt – fint gånglopp av svensken i VM