Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fifa-foreslar-fem-avbytare-tillfalligt/

Sport

Fifa föreslår fem avbytare tillfälligt

Chelseas manager Frank Lampard kan få byta in fem spelare när Premier League ska spelas färdigt.
Chelseas manager Frank Lampard kan få byta in fem spelare när Premier League ska spelas färdigt. Foto: Darren Staples/Imago

Internationella fotbollsförbundet Fifa föreslår att lagen ska få byta upp till fem spelare per match.

Detta skulle gälla tillfälligt under denna och kommande säsong.

TT Text

Den tillfälliga lösningen ska ses som hjälp till fotbollslagen som kanske måste spela många matcher under kortare tid på grund av avbrottet under coronapandemin.

”Ett orosmoment är att fler matcher på kortare tid kan öka risken för skador på överbelastade spelare”, skriver Fifa i ett uttalande till Reuters.

”Varje lag ges möjligheten att använda upp till fem avbytare under matchen, och kan få byta in ytterligare en spelare i matcher som avgörs i förlängning”.

Byten av spelare får i vanliga fall bara göras tre gånger under ordinarie speltid, plus i halvtid. I till exempel Champions League får ett extra byte göras i en eventuell förlängning.

Enligt förslaget skulle den tillfälliga lösningen gälla under den här säsongen samt nästa. Dessutom för landslagsspel till och med den 31 december 2021.

Förslaget måste godkännas av fotbollens regelorganisation Ifab och det slutgiltiga beslutet fattas av varje ligaorganisation.

Fifa säger att fotbollen, som nu är stoppad på grund av covid-19, inte ska starta om förrän hälsomyndigheter och regeringar säger att det är absolut säkert och inte påverkar sjukvårdens verksamhet negativt.

Läs mer: Fotbollslag i Italien får börja träna 18 maj