Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fifa-utreder-skandalscenerna-pa-wembley/

SPORT

Fifa utreder skandalscenerna på Wembley

De ungerska fansen hamnade i bråk med polisen i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley.
De ungerska fansen hamnade i bråk med polisen i början av tisdagens VM-kvalmatch mellan England och Ungern på Wembley. Foto: Nick Potts/AP

Tisdagens skandalscener på Wembley, under VM-kvalmötet mellan England och Ungern, utreds nu av Fifa.

TT Text

Det Internationella fotbollsförbundet säger i ett uttalande att man har ”nolltolerans mot sådant avskyvärt beteende”.

Det var i början av matchen på den engelska nationalarenan som flera av de tillresta ungerska supportrarna gick till attack mot några publikvärdar. Polis fick komma till undsättning och bråket pågick i flera minuter. En ungersk supporter greps i samma veva för att ha fällt rasistiska kommentarer till en publikvärd.

Händelserna på Wembley är bara den senaste i raden av skandaler med rasistiska förtecken inom fotbollen. Bland annat i VM-kvalmötet mellan just Ungern och England i Budapest i september fick de engelska spelarna Raheem Sterling och Jude Bellingham motta rasistiska kommentarer från publiken. Det ledde till att Ungern tvingades spela förra veckans VM-kvalmatch mot Albanien inför tomma läktare.

Den tidigare brittiske idrottsministern Oliver Dowden menar att fotbollen inte har lyckats ta itu med rasismen.

– Det är tydligt att det finns ett underliggande problem med rasism inom fotbollen, säger han till brittiska tv-kanalen ITV.

Även VM-kvalmötet mellan Albanien och Polen i Tirana utreds av Fifa, då flaskor kastades in på planen sedan Polen gjort mål.

Läs mer:

Fängelse för rasism mot fotbollsspelare: ”Viktigt att det blir en norm att anmäla”

Ämnen i artikeln

Rasism
Fifa
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt