Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-24 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fifa-varnar-vm-hotell-som-portar-homosexuella/

SPORT

Fifa varnar VM-hotell som portar homosexuella

Det hotelltäta West Bay-området i Qatars huvudstad Doha. Arkivbild.
Det hotelltäta West Bay-området i Qatars huvudstad Doha. Arkivbild. Foto: Kamran Jebreili/AP

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) skickar en varning till de hotell i Qatar som diskriminerar homosexuella, efter SVT:s granskning tidigare i veckan.

TT Text

SVT, norska NRK och danska DR avslöjade häromdagen att flera hotell som Fifa rekommenderat för herr-VM i Qatar senare i år vägrar att ta emot homosexuella gäster.

Fifa säger nu att hotell som tar ett sådant beslut, kommer att bli av med sitt VM-kontrakt, skriver Daily Telegraph.

– Hotell, liksom andra verksamheter kopplade till fotbolls-VM, som inte följer de höga kraven som arrangörerna har satt upp, kommer att få sina kontrakt rivna, säger en talesperson för Fifa, enligt tidningen.

De tre nordiska medieföretagen har de senaste månaderna kontaktat samtliga 69 VM-hotell i Qatar som Fifa rekommenderat på sin hemsida, för att se hur de ställer sig till homosexuella gäster. Av de 59 hotell som svarade, sade tre nej till att ta emot homosexuella, medan ytterligare 20 accepterade gästerna, men med uppmaningen att man i så fall inte ska visa att man är homosexuell.

Homosexualitet är olagligt i Qatar men både Fifa och VM-arrangören har hela tiden betonat att alla är välkomna till mästerskapet.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Qatar
Fifa

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt